Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви в кулоарите на НС, че не предвижда вариант кабинетът на Пламен Орешарски да изкара целия си мандат.

"Такива са политическите реалности", поясни Местан. Според него настоящата ситуация трябва да се обсъди с цел нейното стабилизиране.

Водачът на ДПС смята, че трябва да се обсъди и идеята за предсрочни  парламентарни избори, но това трябва да стане трезво и без емоции. Според Местан партии, които са се представили добре на евровота, но в сравнителен план са загубили гласове, не трява да поставят ултиматуми.

Тези му думи бяха насочени най-вече към ГЕРБ. Той каза, че все още не се е срещал с лидера на БСП Сергей Станишев и поясни, че очаква инициативата за подобна среща да дойде от страна на левицата, която е основен носител на управленския мандат. Местан добави още, че въпросът с легитмността на кабинета е съществен, но също така съществен е и въпросът за алтернативата, която този кабинет има.

Местан допълни, че ДПС няма мандат от своите избиратели, които на евровота са подкрепили движението категорично, да работи за разпускането на парламента още днес. Според него ролята на ДПС в случая не трябва да се преувеличава.

Освен за предсрочни избори ДПС било отворено да разговаря и за ремонт на кабинета. Местан обаче каза още, че партията няма да изрази своята позиция преди да се чуе такава от страна на БСП.