Ислямските власти в Малайзия забраниха на мюсюлманите в страната да играят популярната игра за смартфони Pokemon Go, съобщиха световните агенции. Забраната е обявена късно снощи от мюфтийството на малайзийските Федерални територии.

Решението е взето," за да се защити предимно мюсюлманското население от "развращаване чрез играта", заявиха от мюфтийството. Играта може да доведе до навлизане в лично пространство, пристрастяване, емоционални разстройства и други проблеми, според изявлението.

Иран обаче изпревари Малайзия и стана първата страна в света, която официално забрани популярната игра, съобщи Би Би Си. Съответното решение е било взето от Върховния съвет по виртуалното пространство. А мярката е наложена заради опасения, свързани със сигурността, без да се посочват конкретните опасности, които крие играта.
"Надяваме се, че мюсюлманската общност, особено във Федералните територии, не е замесено с това приложение", се добавя в изявлението.

Саудитска Арабия издаде специална фетва, посветена на вредата от Pokemon Go.

Според фетвата играта е отхвърлена, защото в нея има антиислямски характеристики като символи от "извратени" религии, както и политеистични елементи, обяснява Daily Beast. Освен това тя рекламирала теорията на еволюцията, която ислямът не приема. 

Pokemon Go вече предизвика нещо като истерия в цял свят като вече има и първите случаи на хора, загубили живота си. В Босна властите публикуваха специално предупреждение играчите да не доближават територии, в които може да има необезопасени мини. Играта почива на оригиналната японска анимация, в която хора ловят и опитомяват симпатични зверчета, с които после се бият.