Лидерът на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) в Източна Украйна Игор Плотницки е приет в болница след покушение, предаде ТАСС, като се позовава на Луганския информационен център.

Плотницки е бил ранен при мощен взрив до автомобила му. Експлозията е станала на кръстовището на улиците "Карпински" и "Ватутин" в Луганск. При нея са пострадали и няколко минувачи.

Повредени са фасади на околни сгради. На мястото на взрива са започнали оперативно-следствени действия. За момента няма информация колко сериозно е пострадал Игор Плотницки.

От ЛНР веднага заподозряха, че зад атентата стоят властите в Украйна.

Украински диверсанти може да са извършителите на покушението над лидер на самопровъзгласилата се Луганска народна република Игор Плотницкий, съобщи пред Интерфакс източник от главната прокуратура на ЛНР. 
„Покушението е извършено с помощта на насочен на дясно и пълен с взрив фугас. Основната версия е действия на украинска диверсионно-разузнавателна група“, смята източникът. 

На специална пресконференция властите в Киев обявиха, че нямат нищо общо с атентата.

 Украинската страна не е свързана с покушението над лидера на ЛНР Игор Плотницкий. Това съобщи говорителят на администрацията на украинския президент Александър Мотузяник, цитиран от УНИАН. 

„Украинската страна не е свързана с това покушение. Това първо. Второ, това няма да реши въпроса със съществуването на ЛНР“, каза той. Говорителят припомни, че в превзетите от бунтовниците територии между лидерите им нееднократно са възниквали противоречия, в резултат на които има поръчкови убийства. Мотузяник подчерта, че става дума за „вътрешни разпри“. 

Преди точно две години Валерий Болотов, лидер на самопровъзгласилата се Луганска република обяви, че временно се оттегля от поста. Той посочи за свой заместник тогавашният министър на отбраната на самопровъзгласилата се държава Игор Плотницки.