Американският технологичен гигант Apple смени своя емотикон, изобразяващ реалистичен револвер със зелен воден пистолет. Промяната не е официално съобщена от компанията, тя е част от редизайн на 150 от малките симпатични изображения, които се използват във всички устройства на компанията - iPhone, iPad и други.

Въпреки че хората на покойния Стийв Джобс не обърнаха никакво внимание специално на новия емотикон и дори отказаха коментар по темата, много потребители в социалните мрежи определиха това като заемане на позиция по въпроса с контрола на оръжията в САЩ. Вечната тема стана особено коментирана след поредицата престрелки от последните години, достигнала своя връх в Орландо, където радикален ислямист застреля 48 в гей бар на 12 юни.

Публичният дебат в Щатите по темата е един от най-поляризиращите поради втората поправка в Конституцията и изключително силното лоби на притежателите на оръжие, което има и активно влияние в политиката на страната. В последните седмици все повече се говори за завишаване на контрола на оръжията. Настоящият президент Барак Обама, въпреки критиките на републиканците, всъщност не е взимал сериозни мерки по темата. Кандидат-президентите Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп досега не са имали сблъсък по въпроса.

Според множество коментатори обаче ходът на Apple е сред най-деликатните - макар и да изглеждат като нещо дребно и незначително, емотиконите са всъщност част от ежедневното общуване на американците, сред които iPhone е сред най-популярните смартфони. Промяната бе посрещната с одобрене от групите, искащи засилване на контрола.

Много потребители изразиха обаче мнение, че това е прекаляване с политическата коректност и че е излишно.