31-те олимпийски игри бяха официално открити с пъстро и ефектно шоу на легендарния стадион „Маракана“ в Рио де Жанейро. Честта да запали олимпийския огън се падна на местния маратонец Вандерлей Кордейри, бронзов медалист от игрите в Атина. Той даде старт на първата олимпиада в Южна Америка.

Преди това пред препълнените трибуни на 78-хилядния “Маракана” преминаха делегациите на всички страни-участнички. Броят на спортистите е 12 хиляди. За пръв път в историята на олимпиадите има и отбор от бежанци, които ще се състезават под олимпийския флаг. Българската делегация, която включва 51 спортисти, бе предвождана от чаровната лекоатлетка Ивет Лалова, която носеше родния флаг.

По време на парада представителите на всички държави поставяха семена в специално изработени контейнери, които накрая формираха петте олимпийските кръга - за първи път те бяха в един цвят. Творчески директор на интересната и нестандартна церемония, продължила повече от 3 часа, бе световноизвестният бразилски режисьор Фернандо Мейрелес, носител на над 50 международни филмови награди. Мейрелес бе избрал да представи по-скромна церемония, която по думите му струва около 10 процента от стойността на тази в Лондон преди 4 години. Това е направено заради тежката рецесия в Бразилия.

Въпреки по-скромния си бюджет, церемонията на „Маракана“ далеч не страдаше от качество и амбиция - участие взеха близо 300 професионални танцьори, около 5 хиляди доброволци, които показаха над 12 хиляди различни костюма... Бяха използвани над 3 тона фойерверки и 109 огромни прожектора, като всичко това създаде една изключителна палитра от цветове.

Хилядите по трибуните и милионите пред телевизионните екрани станаха свидетели на „картини“, представящи историята и културата на Бразилия. И на света. По думите на директора на церемонията, нейна цел е била да подчертае три основни бразилски характеристики - тяхното гостоприемство, способността им да постигнат много от малко, както и един от символите на страната - джунглата Амазонка, най-големият природен резерват в света.

Основното послание от церемонията бяха климатичните промени - глобалното затопляне и всички последствия, които чакат Земята.

Не бе забравен и карнавалът в Рио. Бразилската музика бе представена на живо от редица популярни местни изпълнители, сред които личаха имената на Анита, Гаетано Велозо и Жилберто Жил. Участие в церемонията взе и една от най-популярните бразилки в света – супермоделът Жизел Бюндхен, която дефилира под съпровода на песента "Момичето от Ипанема" на Том Жобим.

Кулминацията на откриващата церемония бе запалването на олимпийския огън, като организаторите бяха решили да не е толкова ефектно, а в тон в цялостната идея да бъде използван специален факел с ниски вредни емисии. Очакваше се огънят да бъде запален от Краля на футбола Пеле, но поради влошеното му здравословно състояние честта се падна на маратонеца Вандерлей Кордейри.

Така бе даден и официалният старт на 31-те олимпийски игри. Въпреки някои опасения, началото е добро - откриването мина без гафове и с красиво представление. Далеч от лондонските ефекти отпреди 4 години, но пък със собствен почерк и послания.