Бившият служител на американското разузнаване Едуард Сноудънт заяви в интервю за щатската телевизия NBC, проведено в Москва, че е бил трениран като шпионин и е работел зад граница за правителствените агенции на САЩ. Така той отхвърли критиките, че е само анализатор на ниско ниво.

"Не е тайна, че днес САЩ разчита все повече на разузнавателна информация, получена от компютри, отколкото от хора", казва Сноудън, но добавя, че е бил обучаван за шпионин в класическия смисъл на думата. "Живеех и работех под прикритие зад граница, преструвайки се, че върша измислена работа с чуждо име", каза Сноудън.

Описвайки себе си като технически експерт Сноудън обяснява, че не е работил с хора, нито е вербувал агенти. "Това, което правех, беше да накарам системи да работят за САЩ. И го правех на всички нива - от дъното до върха на системите", казва той.

Сноудън обяснява, че е работил под прикритие за ЦРУ и Агенцията за национална сигурност, като освен това е чел лекции и в Съвместната контраразузнавателна тренировъчна академия.

Аферата "Сноудън" гръмна през м.г., когато компютърният спец изнесе пред медиите информация, че Агенцията за национална сигурност на САЩ незаконно е подслушвала и следила интернет трафика и имейлите на милиони американци и дори висши европейски политици.

След това Сноудън избяга в Хонконг, а накрая се установи в Москва, като руското правителство му предложи убежище и правна защита.