Бившият американски топ разузнавач Едуърд Сноудън обяви в интервю пред авторитетното германско списание "Щерн", че има да сподели нова информация с комисията към германския парламент, която разследва подслушването на германски политици от американските спецслужби. На първо място сред закачените за СРС-та е била канцлерката Ангела Меркел. Президентът Обама обаче обеща след шокиращите разкрития, че повече няма да се подслушва нейният телефон. Едва ли някой му е повярвал, но това е друг въпрос.

Според Сноудън "всички конституционни права на немците са потъпкани".  Не е ясно обаче дали агентът ще бъде призован лично или ще даде показания дистанционно. Деликатният момент в цялата работа е, че той се надяваше да получи политическо убежище в Германия, но в страната се надигна вълна не недоволство, че с подобен ход сигурността на държавата ще бъде застрашена. Така достъпът на американеца бе отрязан. Той в момента продължава да се крие някъде из Русия.

Сега издирваният в родината си мъж рискува да бъде арестуван и екстрадиран в САЩ, ако кракът му стъпи в страна, която има официални дипломатически отношения с Америка.  Пред "Щерн" разузнавачът обявява, че "лично е замесен в информация, касаеща Германия". И че това се отнасяло до процес, при който "конституционните права на всеки един германец са били нарушени".

"Ще се изненадам, ако германските депутати преценят, че не са научили нищо ново от мен в случай, че изнеса цялата информация", цитиран е за загатва Сноудън.

И стига дотам да твърди, че германската разузнавателна агенция (BND) си служи със същите методи като щатските й колеги. Това обяснявало защо Берлин не бил много въодушевен да го изслуша. 

Сноудън е готов да свидетелства и от чужбина, ала Германия настоява, че думите му могат да имат тежест и достоверност само ако се яви лично. Немският адвокат на агента обаче отхвърли такава възможност с аргумента, че това може да застраши престоя на клиента му, след като не му е гарантирано политическо убежище. 

В партията на Ангела Меркел яростно отхвърлят варианта Сноудън да бъде поканен в Берлин с мотива, че това би влошило още повече отношенията с Вашингтон, обтегнати напоследък заради шпионския скандал с подслушването. В същото време социалдемократите са склонни американецът да бъде изслушан, било то в Германия или от Русия.