Алфредо Перес Рубалкаба - лидерът на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), подаде оставка от поста си, предаде Ройтерс.

Бившият вицепремиер и вътрешен министър се оттегли заради слабите резултати на социалистите на изборите за Европарламент. В Испания те бяха спечелени от дясноцентристката Народна партия на премиера Мариано Рахой. Тя помете социалистите на парламентарния вот през 2011 г. и управлява с абсолютно мнозинство в парламента.

"Поемам отговорност за лошите резултати", каза Рубалкаба и обяви, че свиква извънреден конгрес на ИСРП на 19 и 20 юли. Тогава ще бъде избрано ново ръководство.

Рубалкаба оглави партията през 2011 г., когато парламентарните избори доведоха до освобождаване на поста от сваления премиер социалист Хосе Луис Сапатеро.

Оставка подаде още един соцлидер в Испания. Това е Пачи Лопес, генерален секретар на регионалната Социалистическа партия на Баския - Баска левица.

Досега от шефското място се откзаха заради лоши реултати на партиите си белгийският премиер-социалист Елио ди Рупо и лидерът на френския Съюз за народно движение Жан-Франсоа Копе.