Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Мюсюлмани в различни европейски градове присъстваха на неделната католическа служба в знак на солидарност след убийството на 84-годишен свещеник от двама ислямисти. Отец Жак Амел беше заклан в своята църква близо до Руан. Френският мюсюлмански съвет призова всички мюсюлмани да проявят "солидарност и съпричастност".

"Много сме трогнати", отговори епископът на Руан Доминик Лебрун. "Това е важен жест на братство. Те ни казаха и бяха искрени - че не е ислямът, който е убил свещеникът", добави той.

"За мен е много важно да съм тук", каза имамът на джамията в Сент Етиен дьо Рувре Мохамед Карабила.

Според него съпричастността трябва да се види като физическо присъствие, защото досега мюсюлманската общност е правила много неща, които оставали незабелязани.

Служби имаше и в Нотр дам дьо Пари, както и в църквата на Сент Пиер дьо Лариан, мигрантски район на Ница. 84 души загинаха, когато камион се вряза в множеството, празнуващо Деня на Бастилията. 

Мюсюлманите в Италия също се включиха в неделната служба. Трима имами седнаха на първите редове в църквата "Санта Мария Трастевере" в Рим.

"Джамиите не са мястото, където фанатици се радикализират", каза Мохамед бин Мохамед, член на Съюза на ислямските общности в Италия. "Джамиите правят обратното на тероризма - те разпространяват мир и диалог".

 

Имам Сами Салем в Санта Мария Трастевере по време на днешната служба, на която в знак на съпричасност присъстваха и мюсюлмански духовници.
Трима мюсюлмански духовници на службата в Рим.
Католическите свещеници приеха жеста.

 

Ключови думи

Коментари

цитат от интернет

Сблъсъкът между исляма и останалия свят е неизбежен. Залегнало е в доктрината на исляма и до сега е спирано от факта че ислямските страни са били по-слабо развити и в невъзможност за преки военни и победни действия. С увеличаване на взаимозависимостите в съвременното общество и с отслабването на християнството в западна Европа, се появяват условия за вътрешно морално разложение, терор и в крайна сметка - морална победа на исляма. Проблема е че и в източна Европа православието е много отслабено от комунизма. За щастие тук все още нямаме такава взаимозависимост (много от обществените структури са недоразвити), но пък имаме местна диаспора и горчив исторически опит. Следващите 100 години ще са интересни. Но е безсмислено да се отстъпва повече пред религиозни фанатици - това само ги настървява. Те не могат да се победят с бомби, а трябва да се побеждават с Вяра - доста дефицитно нещо в Европа напоследък.

Тъпако. Сблъсъкът е само в болната ти представа. Ислямските държави за да са изостанали се дължи на кръстоносните походи, на колониалните експанзии на изцяло християнските държави в земите на исляма, обърнали развитието на обратно. Така че на пук на злокобни същества като теб, ето такива между религиозни срещи ще се увеличават доказвайки противното на разпространяваното от такива като теб апокалиптици.

Гечо

Вълци в овчи кожи! Това можеше да е проява на солидарност ако действието на беше инициирано или поне получило разрешението на аятолаха или друг висш мюсюлмански духовник. В даденият случай нищо такова няма и случилото се няма никаква стойност в очите на правоверните. Просто поредната доза лицемерие до следващото клане.

Въпросните имами са сунити, а не шиити. Защото Аятолаха е на шиите върховен имам, нещо като православният Патриарх. Това е същото: Вселенският патриарх да разреши на католици служба с протестанти. Въобще като не познаваш на хората вярата им, как е построена като структура, не си изявявай способностиоте си да говориш глупости бе ненормалнико. Ти между другото, и собствената си педерастка религия не я познаваш, но на останалите хора религиите им обсъждаш.

Гечо

Аз съм християнин и не разпознавам по външният им вид сунитите или шиитите. Не ми е и нужно! Разбирам че мюсюлманите ги боли когато истините за тях излизат на бял свят, но истината е такава каквато е! Въпросните духовни лица не са получили разрешение от по-висш от тях. Т.е. действията им са нелегитимни. Тези хора нямат правото да се наричат духовни водачи защото са чиста проба лъжци! "Ако вие [мюсюлмани] сте под тяхна [на немюсюлманите ] власт, страхувайки се за себе си, се дръжте лоялно към тях с езика си, докато укривате вътрешната неприязън към тях ... [знам, че] Бог е забранил на вярващи приятелското или интимни отношения с неверниците, а не други вярващи, освен когато неверници са над тях [във власт]. Ако това е така, нека се действа приятелски с тях за запазване на тяхната религия." Тафсир(Тълкувание) на за Коран 3:28 от Ал Табари

мирянин

Искрени поздравления за подкрепата! Бог е любов.

THE REFORMIST

Наистина ли джамиите не разпространяват радикален ислям? Защото аз знам за поне три журналистически разследвания, при които се установява точно обратното. Да ви кажа нещо: европейския политически елит е в сътрудничество с ислямския елит с цел взаимна изгода, но собствена изгода, а не обществена. Европейският елит го изиграха добре и той не знае какво да прави, освен да повтаря своята мантра за братство, ислямът е религия на мира и т.н. Това не е вярно, погледнете ислямското право „шариа“. То се прилага реално, то се преподава, то влиза в откровени противоречия с Корана. Но не си правете илюзии, че Коранът е безобиден. Ислямът се нуждае от своя Волтер, от внасяне на светскост в него. От реформа. Текстовете и тълкуванията му трябва да се преразгледат. В християнството има поне 7 вселенски събора, на които са внасяни поправки в доктрините, а Римокатолическата църква правеше реформи последно през 1960-те години под натиска на същите тези апологети на Франкфуртската школа, които сега ни убеждават в добрите намерения на мюсюлманите, особено арабските. Под давлението на същата школа се стигна до това лесбийки да стават пастори в шведските лутерански църкви. Да, и те са хора, но нека да намерят друго поприще, не и пасторското. В Европа, вкл. в България, няма християнство. Неговите постулати са иззети от Новата левица. Тя е новата религия. Не се чудете защо левите са такива фанатици и истерици.

И това са ти източниците, журналистически разследвания. Разпространителите на войни по света журналистите, са ти достоверните източници. Привидение, заминавай си за в света на сенките.

Не съм толераст

А тук циганите ни правят на маймуни.Меко казано.Убийства,изнасилвания,побоища и кражби.Нима си нямаме нещо като ,,Ислямска държава''?Само че тук е ,,Циганска държава''.Тероризират българи,но не съм чул турчин да се оплаква от тях.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.