Мюсюлмани в различни европейски градове присъстваха на неделната католическа служба в знак на солидарност след убийството на 84-годишен свещеник от двама ислямисти. Отец Жак Амел беше заклан в своята църква близо до Руан. Френският мюсюлмански съвет призова всички мюсюлмани да проявят "солидарност и съпричастност".

"Много сме трогнати", отговори епископът на Руан Доминик Лебрун. "Това е важен жест на братство. Те ни казаха и бяха искрени - че не е ислямът, който е убил свещеникът", добави той.

"За мен е много важно да съм тук", каза имамът на джамията в Сент Етиен дьо Рувре Мохамед Карабила.

Според него съпричастността трябва да се види като физическо присъствие, защото досега мюсюлманската общност е правила много неща, които оставали незабелязани.

Служби имаше и в Нотр дам дьо Пари, както и в църквата на Сент Пиер дьо Лариан, мигрантски район на Ница. 84 души загинаха, когато камион се вряза в множеството, празнуващо Деня на Бастилията. 

Мюсюлманите в Италия също се включиха в неделната служба. Трима имами седнаха на първите редове в църквата "Санта Мария Трастевере" в Рим.

"Джамиите не са мястото, където фанатици се радикализират", каза Мохамед бин Мохамед, член на Съюза на ислямските общности в Италия. "Джамиите правят обратното на тероризма - те разпространяват мир и диалог".

 

Имам Сами Салем в Санта Мария Трастевере по време на днешната служба, на която в знак на съпричасност присъстваха и мюсюлмански духовници.
Трима мюсюлмански духовници на службата в Рим.
Католическите свещеници приеха жеста.