Сметната палата започва одит на финансовото състояние на Летище "София". Проверката бе разпоредена на държавния одитор от Народното събрание днес. Тя се обхваща периоза 1 януари 2013 - 30 юни 2016 г. и според решението трябва да приключи най-късно през март догодина.  

Депутатите приеха единодушно идеята за проверка - със 129 гласа "за". Акцията поде преди време БСП. Една от причините е драстично ниските нива на печалба, декрарирани от аеропорта за миналата година - едва 5,6 млн. лв. За сравнение през 2008 г. тя е била над 30 млн. лв., обясни тогава депутатът от транспортната комисия от левицата Георги Свиленски. Той заяви, че има и завишени стойности на обществени поръчки и заподорзя корупция в управлението му.

Покрай обявяването на процедурата за концесия на летището, синдикатите излязоха с обвинения, че от него се източват средства. Левицата е против въпросната концесия. Румен Гечев от БСП извади и данни за съмнителни сделки с имущество.

Тогава шефът на летището Христо Щерионов заяви, че има аргументи, които обясняват защо печалбата на летището намалява от 2008 г. насам. Една от причините била евродирективата за отваряне на пазара, в резултат на което навлезки още два наземви оператора и печалбата по това перо е намаляла три пъти. Същото е положението и при приходите от зареждане на гориво. Освен това от 2010 г. в държавният бюджет отиват 50% от наемите, събирани на летище София, разказа Щерионов.