Президентът на САЩ Барак Обама произнесе реч на Националната конвенция на демократите, с която защити състоянието на Съединените щати днес и обяви, че очаква Хилъри Клинтън да продължи започнатото от него.

Барак Обама остро нападна и претендента на Републиканската партия Доналд Тръмп, като го обрисува като „продавач на страх“, неквалифициран за тази работа и добави, че „ние не си търсим някой да ни управлява“.

"Много неща се случиха през годините. Нацията ни бе подложена на изпитание от война и рецесия и всякакви предизвикателства. Тази вечер заставам пред вас, след почти два мандата като президент, за да ви кажа, че съм още по-голям оптимист за бъдещето на Америка“, каза Обама.

Мога убедено да ви кажа, че никога не е имало мъж или жена по-подготвени от Хилъри Клинтън за президент на САЩ“.

Обама обяви избора наестен като нещо по-голямо „от обичайните дебати между лявото и дясното“.

„Това е по-фундаментален избор – избор за това какви хора сме и дали ще останем верни на великия американски експеримент със самоуправлението. Демократите винаги сме имали различия с републиканците и това е нормално. Точно състезанието между идеите движи нашата страна напред“.

Обама отхвърли обвиненията на Доналд Тръмп за трагичното състояние на Америка днес.

"Америка вече е велика. Америка вече е силна. И ви обещавам, че нашата сила и нашето величие не зависят от Доналд Тръмп.

Той няма планове. Той не уважава фактите. Нарича се бизнесмен, което е вярно, но аз познавам много мъже и жени от бизнеса, които са постигнали успех без да оставят след тях поредица от съдебни дела, работници без заплати и много хора с усещането, че са измамени“.

Президентът на САЩ описа тактиката на Тръмп – да уплаши повече хора, за да получи гласовете им.

Ние не сме страхливи хора. Нашата сила не идва от самопровъзгласилия се за спасител, който обеща сам да възстанови реда. Ние не си търсим някой да ни управлява“.

Според Обама, всеки, който застрашава американските ценности – независимо дали са фашисти, комунисти, джихадисти или местни демагози, ще се провали.

Обама обяви Хилъри Клинтън за единствения кандидат, който вярва в бъдещето на Америка и я обяви пред залата за следващия президент на Съединените щати.

Накрая Хилъри Клинтън се качи на сцената и прегърна своя бивш съперник.

В изявление от щаба на Тръмп се казва, че поредната вечер от демократическата конвенция „не предложи никакви решения на проблемите на Америка“.