Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) обискира по дело за контрабанда кабинетите на Андрей Белянинов - шеф на Федералната митническа служба (ФМС), и заместниците му, предаде Нюз.Ру.

Всички те са заподозрени като участници в престъпна група, прекарвала през митницата висококачествен алкохол и други луксозни стоки.

Делото по случая е образувано още през пролетта срещу известния в Санкт Петербург предприемач Дмитрий Михалченко. Той е обвинен в контрабанда на спиртни напитки в особено големи размери и неплащане на мита.

Обискирани са също жилището и офис на бизнесмена Сергей Лобанов, който е учредител на най-малко 15 фирми, тясно свързани с федералните митници.

Президентът Путин разговаря с Андрей Белянинов през 2014 г.

При обиските у Белянинов и Лобанов са конфискувани предмети и документи, включително кутии с пари и старинни картини.

Следователи от федералното следствие са разпитали Белянинов във връзка с показания на друг разследван бизнесмен - Анатолий Киндзерски. Последният заявил, че неговата фирма "Контрейл логистик северозапад", замесена в големия контрабанден скандал, получила статут на упълномощен икономически оператор. Това й позволява да изразходва за митнически операции по-малко време и пари. За целта й съдействал Лобанов. В замяна бизнесменът получил финансова облага.

Според следствието връзките на Киндзерски в руските митници спомогнали за създаването на престъпна група, обвинена засега в контрабанда на стойност 1,7 милиона рубли (над 23 000 евро). Сред контрабандираните стоки били коняк "Курвоазие" от 1912 г. и други скъпи спиртни напитки. 

Самият Белянинов се смятал за неуязвим за правоохранителните органи в Русия, пише в. "Московский комсомолец". Той започнал кариерата си като киноактьор. По-късно обаче станал разузнавач под прикритието на служител в посолствата на СССР в редица държави, включително в ГДР, където се запознал с Владимир Путин. В годините на комунизма настоящият руски лидер е бил резидент на КГБ в Дрезден.