Единият от двамата нападатели, взели вчера заложници в църква във Франция, е бил съден за връзки с терористична организация. Той е бил поставен под електронно наблюдение, след като се опитал два пъти да пътува за Сирия.

Това съобщи прокурорът Франсоа Молен, цитиран от АФП.

"ДАЕШ" ПОЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА ЗАЛОЖНИЧЕСКАТА КРИЗА В РУАН

Нападателят бе идентифициранкато Адел Кермиш, 19-годишен, роден във Франция. Медиите разпространиха снимки от профила му във фейсбук. На някои от тях той е с шапка, на която на френски език пише "Алжир". Това навежда на мисълтаа, че Кермиш е от алжирски произход.

Той и негов съучастник плениха няколко души в църква в градчето Сент Етиен дьо Рувре край Руан и прерязаха гърлото на 86-годишния свещеник Жак Амел. Драмата трая кратко и двамата нападатели бяха застреляни от полицията.

Адел Кермиш бил съден през март 2015 г. Тази информация стана повод за критики към органите на реда. Зададен бе въпросът как е възможно човек, поставен под надзор, да влезе с нож в църква.

Вторият убит нападател още не е идентифициран. Франсоаа Молен добави, че продължава издирването на евентуални съучастници на двамата терористи и че засега е задържан само един заподозрян - непълнолетен алжирец, роден през 1999 г.

Френският президент Франсоа Оланд е разговарял вчера с папа Франциск по повод нападението. Оланд уверил главата на Римокатолическата църква, че властите ще направят всичко необходимо да защитят храмовете и местата за богослужение във Франция.

Според премиера Манюел Валс целта на нападателите била да разпалят религиозна война.

"След като е извършено нападение срещу свещеник в католическа църква, не е трудно да се разбере каква е целта. Нашият отговор е демокрацията", изтъкна той и призова французите да останат единни.