Ислямистите се радикализират, защото са зависими и уязвими, смята евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Светослав Малинов. Той коментира в ефира на БНТ атентатите от последните дни.

"Това е горчивият опит, жизненият път на тези хора. Радикализацията върви по линията на загуба на илюзии, често пъти свързана с малки престъпления. Понеже са зависими и уязвими, получават бързо повод за радикални действия", обясни Малинов.

Той заяви, че Европа планира нови мерки срещу радикализацията, които досега са липсвали в законодателствата.

Малинов коментира и факта, че повечето извършители на атентати всъщност не са бежанци, а европейски граждани.

"Това е най-тежкият проблем. Френската държава беше така откровена да признае, че това е провал и на образователната система. Тя остава много голям брой френски граждани, мюсюлмани, без да ги мотивира, да уважават държавата, в която живеят, ценностите на конституцията", смята той.

Евродепутатът отбеляза, че най-често радикализацията става в затвора, където тези хора влизат за дребни престъпления.

"Трябва превенция на радикализацията там, друго отношение в затвора", отбеляза той.

Малинов смята обаче, че най-опасни не са радикалните ислямисти:

"Много по-сериозен акцент се поставя върху млади психично болни, защото те са много по-опасни от тези, които смятаме за дълбоко религиозни. Това са факти, които през последните години европейските служби натрупаха."

Според него обаче новите мерки не трябва да включват затваряне на граници, а напротив - максимален обмен на информация между службите, повече дисциплина, и максимални усилия за съвместни действия.

Евродепутатът коментира и ситуацията в Турция във връзка с твърдението на президента Реджеп Ердоган, че ЕС не изпълнява задълженията си във връзка с бежанците, които югоизточната ни съседка задържа извън Европа.

"Европейската комисия каза, че 750 млн. са преведени, и 3 млрд. ще бъдат преведени до края на годината. Това означава, че Ердоган или не е осведомен, или директно ползва ЕС за вътрешна пропаганда", отбеляза той.

И коментира за самия президент:

"В крайна сметка, макар и лидер на държава, в която е потушен преврат, той е лидер на държава, в която е потушен преврат. Би трябвало да усеща своите слабости."

Малинов коментира накратко и ситуацията с президентските избори, като отбеляза, че ако ГЕРБ смята да търси обща кандидатура с други десни сили, то трябва да бъде направено правилно:

"Обща дясна кандидатура обаче не значи ГЕРБ да не съобщи. Не се прави така - без никакво уважение, ние не го обсъдихме с вас, но имаме кандидатура, подкрепете я."