Местните конференции на БСП за номинации на кандидат-президенти, сред които трябва да се изберат бъдещият титуляр и вицето му за изборите наесен, приключват утре. Ден преди това от гласуванията на партийния актив по места излизат любопитни предпожения. Резултатите обаче тепърва ще се обобщават. За това съобщиха източници от "Позитано" 20, позовавайки се на предварителни данни от проведените вече заседания.

Закономерно най-много номинации има лидерката на партията Корнелия Нинова, въпреки че тя вече заяви, че няма да е кандидатът. Освен, разбира се, ако премиерът Бойко Борисов не излезе в битката от името на ГЕРБ. Второто и третото място също са за соцдами - омбудсманът Мая Манолова и евродепутатката Илияна Йотова. След мъжете в БСП за президент най-предпочитан е Стефан Данаилов, който също вече отказа за участва в изборите, след като предишния път бе кандидат за вице на Ивайло Калфин. Следва бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев. Представителят на лявото крило в БСП Янаки Стоилов също има номинации за президентския вот.

Макар в челните места да няма изненади, сред предложенията на социалистите има и любопитни попадения. Сред тях са бившият премиер Симеон Сакскобургготски, както и бившият председател на парламента Огнян Герджиков, също от царската партия НДСВ.

Самият цар вече заяви, че също не би бил кандидат за държавен глава.

Според предварителния анализ на социалистите заради напрегната световна обстановка и многото конфликти, червените партийци предлагат и генерали - например ген. Михо Миков от АБВ, който бе шеф на Генщаба на българската армия, както и дългогодишния водач на военновъздушните сили ген. Румен Радев. Номинации е получила и бившата ни  посланичка в САЩ Елена Поптодорова.

Нейното име от няколко месеца се върти като потенциален общ кандидат-президент, особено след като се прибра от Вашингтон, но потвърждение, че такива разговори е имало, към момента няма. 

Социалистите по места не отхвърлят и вариант общият ляв претендент на левицата за държавен глава да е Ивайло Калфин - сега зам.-председател на АБВ. На предишните избори той участва от името на БСП в напреварата заедно с Ламбо, но Росен Плевнелиев спечели поста, макар и с малка разлика. Дългогодишният лидер на БСП, президент два мандата и водач на АБВ Георги Първанов обаче не е събрал вот от местните организации на социалистите.

Оказа се, че има и структури, които биха предлочели бившия премиер от БСП, по чието време държавата бе пред фалит, Жан Виденов. 

След приключването на всички конференции и обобщаването на резултатите, от "Позитано" 20 ще започнат нов кръг от срещи за обща кандидат-президентска номинация на левицата с АБВ, Движение 21 на Татяна Дончева и с ВМРО, съобщиха от червената партийна централа. 
Очаква се заседание на Изпълнителното бюро на БСП в петък преди събора на социалистите на Бузлуджа. Засега няма индикации, че кандидат-президентската двойка може да бъде обявена там, както се надяваше Нинова.