Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В продължение на две години т. нар. Кибер халифат беше онлайн оръжието, което „Даеш“ размахваше срещу враговете. Неговите хакерски атаки, които включваха агресивната употреба на социалните медии, често се превръщаха във водеща новина за медиите по света, като известяваха за нов фронт в джихада срещу „неверниците“, воден от тази смъртоносна групировка.

Обявявайки подкрепа за „Даеш“, Кибер халифатът хакна правителствени сайтове и връзки в социалните медии, в това число на Централното командване и на щабквартирите на Пентагона в Близкия изток. Последваха многобройни по-малки кибер атаки. Те хакнаха също така базата данни на Министерството на отбраната и постнаха лична информация за 1400 американски военни на чуждестранни мисии.

Кибер халифатът атакува мишени в много държави, получи и достъп по свръхсекретни мейли на висши представители на британското правителство. Най-публичната им атака беше през април 2015 г., когато завладяха множество връзки на френския канал TV5 Monde, като промениха уебсайта на телевизията с надписа "Je suis ISIS.” Тази атака, която беше видяна от милиони хора по света, даде на групировката известността, към която се стремеше.

Водената от Америка коалиция срещу „Даеш“ прие заплахата от Кибер халифата сериозно, като отдели значителни разузнавателни ресурси, за да проследи и проучи групировката. Страховете на Запада нараснаха този април със съобщението, че отделните хакерски групи в подкрепа на „Даеш“ се обединяват и създават нов Обединен кибер халифат, който е планиран като разширение на сега съществуващия Кибер халифат. Събирането заедно на хакери джихадисти от много държави би се превърнало в огромна онлайн заплаха.

В отговор Пентагонът обяви, че започва истинска кибер война срещу „Даеш“, която включваше атаки на американското кибер командване срещу комуникации на „Даеш“ в опит да разрушат техните активности – и кинетични, и онлайн. Действията на Пентагона не се ограничиха до интернет. През август 2015 г. удар от дрон над Рака уби Джунаид Хюсейн, 21-годишен британски джихадист от пакистански произход, който беше най-добрият хакер на групировката.

Отдавна обаче се говори, че Кибер халифатът не е това, за което се представя

Френското разузнаване проучи отблизо групировката след атаката на TV5 Monde и стигна до заключението, че хакерите, които са я извършили, нямат нищо общо с „Даеш“. По-скоро, те са част от хакерска общност, за която се знае, че е свързана с Кремъл, по-конкретно с APT 28, прословута група, която е тайното оръжие на Москва, според западни експерти по сигурността. С други думи, Кибер халифатът е руска разузнавателна операция, която действа чрез това, което шпионите наричат "свръзка"  (Изпълнителят познава само агента, често без да знае със сигурност чий е. Тази връзка лесно се прекъсва и не оставя съществени следи. От англ. cut–out)

Щатските специални служби, вкл. Националната агенция по сигурността, която контролира американския кибер шпионаж и работи в тясно сътрудничество със CYBERCOM (голяма международна консултанска IT компания, специализирана в областта на кибер сигурността - б.ред.), стигна до същите заключения. „APT 28 е руското разузнаване, толкова е просто“, ми обясни наскоро експерт от агенцията.

Така и докладът на Държавния департамент от средата на 2015 г., който определя джихадистите хакери като значителна заплаха, заключава: „Въпреки че Кибер халифатът деклирира подкрепа (на „Даеш“), липсват технически или други доказателства, че двете групировки са свързани“.

Това е и общото виждане на западните разузнавателни служби, които отблизо проучват хакерските опити на „Даеш“. От сп. „Шпигел“ сега научаваме, че германските шпионски служби са стигнали също до заключението, че Кибер халифатът наистина е тайна руска операция. Според оценката на германското разузнаване Кремъл има около 4000 хакери на служба в агенциите по сигурността, вкл. и във военното разузнаване (ГРУ), външното разузнаване (СВР) и Федералната служба за сигурност (ФСБ). Заедно това е внушителна офанзивна кибер сила, която атакува западните интереси.

С други думи Кибер халифатът е руска операция под фалшив флаг

Въпреки че този сложен термин е окупиран от хора, които носят шапки с фолио, от маргинални сайтове, както и от лунатици, които смятат, че ужасяващите стрелби в училищата не са се случвали, той е напълно легитимен шпионски метод с първокласни резултати.

Шпионските агенции рутинно се представят за трета страна с операционни цели като набиране на агенти или действие под прикритие. Най-злостните разузнавателни служби дори се представят за терористи, за да изпълнят плановете си.

Руснаците са най-напред в тази засукана практика, те използват работата под чужд флаг в тяхната шпионска дейност повече от век. Всъщност, за Кремъл, това е нормална практика, която съдържа като основен елемент това, което наричат провокация – използването на шпиони и техните агенти, за да се предизвикат тайни политически резултати, които ще са от полза за Москва и във вреда на нейните врагове.

Идеята, че Владимир Путин е дал разрешение на разузнавателните служби да започнат кибер война срещу Запада под прикритието на „Даеш“, не може да е шокираща за онези, които са запознати с дългогодишното изкуство на руския шпионаж, което според руснаците е свързано с „конспирация“.

Единственото нововъведение тук е онлайн елементът. Всичко друго отразява един век от „научени уроци“ в шпионската работа на Кремъл. Това са някои от нелегалните неща, на които е бил обучен Путин и които е прилагал като офицер в КГБ. А „няма бивши агенти на разузнаването“, както е казвал руският президент.

Последиците са далеч извън „Даеш“

Тази седмица се появиха новини, че хакери, свързвани с Русия, са ограбили Вашингтон, включително Националния комитет на демократите и кампанията на Хилъри Клинтън. Това не бива да ни изненадва. Сред откраднатите сведения е тяхно проучване за Доналд Тръмп, кандидата за президент на републиканците. 

Сега научаваме, че хакерските усилия на Кремъл отиват много по-далече от Националния комитет на демократите. Цели на скорошни руски кибер атаки са станали множество тинк-танкове, юридически фирми, лобисти и консултанти. Освен това бяха атакувани над 4000 Google акаунта в рамките на кампания за кражба на лична и конфиденциална информация. 

Ясно е, че в тази координирана офанзива срещу столицата на САЩ, е откраднато голямо количество вътрешна информация на американския политически елит, която би била много ценна за всяко чуждо разузнаване.

Вътрешна информация относно това как всъщност работи американската политика - тайните сделки между политици, лобисти, юристи и консултанти - със сигурност е нещо, което Путин ще иска да знае, когато неговото правителство реши да разбере и да влияе на нашия политически елит, вкл. и на бъдещия ни президент.

Америка пренебрегваше контраразузнаването твърде дълго и сега руското разузнаване е допуснато не просто до тайните служби, но до сърцето на демокрацията. С помощта на свръхсекретната информация от Националната агенция по сигурност за това как работи кибер разузнаването на САЩ, открадната от госта на Кремъл Едуърд Сноудън, руските шпиони могат да достигнат до каквото пожелаят във Вашингтон.

В моята колонка тук съм обяснявал преди как манипулациите около имейлите на Хилъри Клинтън помогнаха на враговете ни, включително Русия, като подложиха на риск националната ни сигурност. Сега е очевидно, че политическата ни система е обхваната отгоре до долу от руски шпиони. Който и да влезе в Белия дом през януари, ще трябва да се изправи пред преодоляването на погрома на сигурността в безпрецедентни размери, докато Кремъл  ще има пълно превъзходство

...

Джон Шиндлър е експерт по сигурността, бил е анализатор в Националната агенция по сигурността и контраразузнавач. Специалист по шпионаж и тероризъм, той е бил и военноморски офицер и преподавател в War College. Автор е на четири книги. Коментарът му е публикуван в "Обзървър". Оригиналното заглавие е "False Flags: The Kremlin’s Hidden Cyber Hand".

Ключови думи

Коментари

Ето това е уродливото лице на империята на злото ! За съжаление руския народ е вече с увредено ДНК ! Това се постига като при селектирането на определени качества на животно или растение . Всяко поколение което не те устроива го унищожаваш . Така е и с русия - след десетилетия на унищожаване на нормалното и стимулиране на посредственното само защото е комунист ! Това води до трагични последици . Те дори не разбират ние за какво говорим !

Georgi тъпото тролоботче са го редактирали и вече не слага по три удивителни.

Тука има здраво промиване на мозъци. ДСБ ще кълват на този материал като шарани.

даката

те от това какво говорим не разбират,ама от глад разбират и скоро ще им гостува голодоморът

Сия

"Сега е очевидно, че политическата ни система е обхваната от горе до долу от руски шпиони" - аман от маккартистки глупости, които обслужват личния професионален интерес, ако съдя по представянето на автора, и предизборната кампания на Хилъри, която все повече се води под мотото "на крива ракета космосът й пречи". Не знам какво утешение е, че тя е по-малкото зло.

Дим

Наглец! Защо не анализира версията, че тези действия на Кремъл (приемаме хипотетично че са те) е следствие опитите на неговите началници да ни доведат до Трета СВ?

Ощавен маркиз

Във всеко антиглобално и антицивилизаторско дяло - шерше льо Жуже...

Нито грам доказателства, но е убеден.

Зорге

Центърът на терористичните атаки е Кремъл.

...

Докато Родината изчезва безродните сайтчета като това играят вещерско хоро. Пфу, чалгаджии.

Jack Daniels

А взе ли да ви втасва хляба... Скоро ще разберете и ДАЕШ, ислямизма и всичкия междунариден тероризъм имат един и същи адрес - Кремъл

д-р Петроff

Точно.Генезиса е един.

Jim Beam

В хибридните сайтчета на Дойче Веле винаги е било така, така е и винаги ще е така. Който плаща, той поръчва музиката. В реалния живот обикновено се иска нещо повече от "заклех се" от "анонимен източник", но не и за болните от русофобия.

д-р Петроff

Избягалият през 70-те години румънски генерал Пицуда(или нещо подобно беше името) разказва,че "радикалния ислям" е дело лично на Андропов от 1966 г.Тогава е събрал 100 учени от ислямските републики на СССР и измислили доктрината.Издали първите 1000 книги за да се ловят кретените и така е пуснат духа от бутилката.Сега реално Расия не бомбардира ДАЕШ. Половината личен състав там е от рускоговорящи.Имат радио станция на руски. Скоро и телевизия ще пуснат,но поради липса на собствена продукция,ще се гледа руска продукция.

ddemi

Рускоговорящите в ДАЕШ са само 40%. Има и 10% арабски ястреби от партиите БААС в Ирак и Сирия, обучавани в Русия и говорещи руски, но те са арабоговорящи.

Реално, след като почнаха руските бомбардировки, територията на Ислямска държава се сви наполовина. Айде продължавай да лапкаш на козяк ташаци.

Емил Станоев

Ей !1 Тия са неуморими ?! Че то Путин е виновен и за земетресенията и всички останали земни катаклизми .!! А Сащ дето разрушиха Ирак , Либия , Сирия , Йемен и т.н са апсолютно невинни !

Импала

И на мен ми липсват доказателствата. Всичко е само една хипотеза. И какъв е мотива на Путин, да хакне тв5 Монд също не става ясно.

Франк Лойд Райт

Да бе, те сега руснаците мислят как да спрат Земята да се върти и на запад да бъде вечна сянка...

Новият

Защо светът е в криза и кой е виновен? Отговорът е елементарен драги, но защо не го виждаме или не искаме???!!! През 1989 г. НАТО ли нападна с оръжие Източна Европа или те сами, източноевропейците биха шута на тяхната система?! Не! Не пукна и една пушка! Как стана тогава е разумно да се запитаме? Стана след като в продължение на десетилетия Западът демонстрира превъзходството на тяхната политико-икономическа система и хората от соца я избраха НЕНАСИЛСТВЕНО! Сега питам аз що им трябвше да ручат жабетата тъпанарите самоопределили се за световен елит!!! Няма начин да накараш хората от пустинята да заработят в завод или на нивата! Нама начин и съпротивата е най-нормалното нещо! Отделно тъпанарите западняци изневериха на основното - ДЕМОКРАЦИЯТА и се опитват насилствено, с оръжие да "превъзпитат" непокорните народи! Катастрофата е неизбежна!!! Да се върнем към мирното протоводействие и народите имайки информация сами, без войни да изберат бъдешето си!!!

Ку-ку, има ли някои в тъпата кратуна на автора? Сигурно и американските оръжия в ръцете на ИДИЛ са купени от Русия? Сигурно Русия сама си изби няколко военни, сред които и командир на полк на армейска авиационна част... Кретенизма просто няма спирачки пред нищо...

малко проверете източниците

Аааа недейте закача Шиндлър, той беше открил и оръжията на Саддам...500000 души умряха досега заради такива като него. Сега е на път да разпали 3та световна....особенно с талантливи преводи като тоя по-горе :) Аз зато ще преведа по-долу: Шилдлър работи като аналитик в Националната Агенция за Сигурност от 1996 до 2004 и преподава във Военноморския Колеж от 2005. Той е бил част от междуведомствената разузнавателна организация, която подтвърди че Саддам има оръжия за масово поражение. Schindler worked as an NSA analyst from 1996 to 2004 and has taught at the Naval War College since 2005. He was also part of an interagency intelligence task force in 2002-2003 that claimed Saddam Hussein had weapons of mass destruction.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.