Море от хора и национални знамена. Така изглежда в момента Истанбул на старта на заключителния митинг под надслов "Демокрация и герои", свикан от президента на Турция Реджеп Ердоган, който покани и цялата опозиция. Митингът се предава пряко по турската телевизия, самият Ердоган и министрите от правителството преди малко пристигнаха сред хората. Преди старта на проявата се очакваха над 3 милиона души. 

Снимка БГНЕС

Елитната президентска гвардия на Турция се разпуска, обяви днес премиерът Бинали Йълдъръм. Близо 300 от нейните членове бяха задържани във връзка с опита за преврат в южната ни съседка на 15 юли.

"Няма да има повече президентска гвардия, няма цел, няма нужда", заяви премиерът по телевизията.

По-рано бе заловен племенникът на живеещия в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, който според властите е бил зад преврата. Той отрича. Арестуван е и ключов съветник на Гюлен.

Търговският министър Бюлент Тюфекчъ обяви, че ще се преследват и всички фирми, свързани с Фетхуллах Гюлен:

"Ще започнат разследвания. Компаниите ще бъдат затворени, или ще се наложат нужните процедури.”

Чистката в Турция продължава - президентът Реджеп Ердоган е затворил 1043 частни училища, 1229 фондации и асоциации, 35 медицински институции, 19 профсъюза и 15 университета, съобщи вчера британският в. "Гардиън". Средствата на всички организации ще бъдат конфискувани за държавната хазна.

Според обявените намерения на президента след началото на извънредното положение, всички са свързани с Фетхуллах Гюлен.

Преди тях бяха уволнени 21 000 учители, хиляди университетски преподаватели, ректори, съдии, прокурори, военни, полицаи и други. Днес министърът на образованието Исмет Илмаз обяви, че вече се търся нови учители.

"Няма да допуснем учениците да страдат", заяви той.

След обявяването на извънредното положение, президентът Ердоган има право да взима подобни решения с декрети, имащи силата на закон. Това му позволява да прескача парламента, както и да игнорира човешките права. Според говорителите на президента, подобни мерки са с цел да предотвратят още напрежение и че са свързани само с опита за преврат в югоизточната ни съседка. 

В събота говорителят на Ердоган Ибрахим Калин обяви, че мерките са нужни, защото все още има опасност за Турция. И призна, че тримесечното извънредно положение може да бъде удължено. В защита на мярката даде пример с Франция, която направи същото след атаките в Париж. Франсоа Оланд обаче не започна чистка срещу опозицията.

Вчера Ердоган отново обяви пред Ал Джазира, че има твърди доказателства за участието на Гюлен - един от войниците, пленили главнокомандващия на Турция, му казал "Вие трябва да говорите с нашия лидер Гюлен". И отново обеща, че ще се разправи с всички симпатизанти на ислямския духовник.

В турските медии пък вече е стандарт да се определят превратаджиите като "терористи". На тезите, че опитът за преврат е организиран от Ердоган, говорителят му Калин заяви:

"Това е все едно да кажеш, че американските власти са организирали атаките на 11 септември 2001 г., или че френските власти са организирали нападенията в Париж и Ница. Това е недопустимо да се каже за тези страни, как така е приемливо за демократична Турция?"