Папа Франциск за втори път се отклони от плановете за визитата си в Израел - като посети Мемориала за жертвите на тероризма в Йерусалим. Папата посети мемориала и се помоли за жертвите по покана на премиера Бинямин Нетаняху.

Франциск традиционно посети и
Стената на плача.

Вчера Светият отец промени плановете за визитата си в Светите земи и посети една от "разделителните стени", отделящи евреи и палестинци. Франциск обяви, че конфликтът в Близкия изток е недопустим, и покани палестинският президент Махмуд Абас и Нетаняху да дойдат в Рим и да се помолят заедно с него за мир. Тази намеса на главата на католическата църква в продължаващия десетилетия конфликт е безпрецедентна.

Посещението в неделя предизвика бурни реакции в израелските медии, затова според коментаторите днешното отклонение е за да успокои израелската страна, че не заема ничия страна. 

Франциск, който вече има репутацията на независим папа, е изправен пред политически минно поле по време на първата си официална визита в Светите Земи. Никой не повярва на твърденията на Ватикана, че визитата е "изцяло религиозна".