Няма засилен миграционен натиск по границите, който да се различава от нормалния трафик за този сезон. Това обяви пред Нова тв главен комисар Антонио Ангелов, шеф на Главна дирекция „Гранична полиция“.

Той припомни, че летните месеци са предпочитани от мигрантите. Но трафикът бил „нормален“, в сравнение със същия период на миналата година бежанците били с около 2000 души по-малко.

Според комисар Ангелов няма промяна в ситуацията по границата след опита за преврат Турция.

„Числата са съотносими, няма движение нагоре“, каза той.

На въпрос за какво „раздвижване“ в граничната зона е говорил премиерът Бойко Борисов, Ангелов уточни, че няма нищо различно от „обичайните групи, които правят непрекъснати опити да минат границата“. Той разказа, че българските полицаи уведомяват турските си колеги, когато забележат подобни групи и те се отказват да влизат у нас, защото ще бъдат регистрирани. Но след няколко дни отново може да направят опит да минат браздата.

„Може би това раздвижване е имал предвид премиерът“, предположи главният комисар.

Той припомни, че напрежение по границите има от 2012-2013 г. Гранична полиция работи в екстремно състояние, то не е нормално, но не е необичайно.

„Всички системи за видеонаблюдение и всички технически средства работят. Няма да уточнявам колко са полицаите и военните, достатъчно са, но при необходимост, имаме съответния ресурс, подготвени планове, както ние така и колегите от армията да увеличим присъствието“, каза още Ангелов.

Според него нямало опасност да бъдат оголени другите ни граници. Той даде пример, че снощи на гръцката бразда, до ГКПП-Маказа, е била задържана група мигранти с трима български каналджии. Всички бежанци са регистрирани в Гърция и ще бъдат върнати обратно.

Ангелов каза още, че има случаи на гранични полицаи с повдигнати обвинения за участие в схема с каналджии, някои са задържани, не той не знаел да има осъдени, прокуратурата все още правела разследванията си.

Главният комисар обяви, че „няма наблюдения“ дали все още групи от т.нар. динковци, ловуват бежанци по границата.

„Това, което констатираме е, че има определени лица, които искат да правят нещо в събота и неделя в граничната зона например. Не можем да им пречим, установяваме ги кои са, установяваме техните автомобили, предупреждаваме ги да не нарушават закона“, каза шефът на „Гранична полиция“.

Според него е имало случаи, в които тези хора са давали информация за забелязани групи мигранти на полицията, което той приветствал.