Договорът на Мартин Пантелеев като главен диригент на Софийска филхармония не е продължен заради прекомерната му заетост с ангажименти извън националния културен институт, обяснява в писмо до „Площад Славейков“ новата директорка Светлина Терзиева. Тя бе назначена от министъра на културата Вежди Рашидов на ръководния пост, след като не успя да се пребори за длъжността с конкурс.  

Пантелеев сам съобщи за отстраняването си от Филхармонията, определяйки обстановката в оркестъра като „хаос и безумие“.

В отговора Светлина Терзиева твърди, че през последните месеци Пантелеев е отказал всички концерти, включени в репертоарния план на института:

„Последното участие на г-н Пантелеев е в концерта на Софийска филхармония на 3 март, след което той е получавал заплата без да осъществява концертна дейност и да изпълнява произтичащите от длъжността му задължения поради неговото отсъствие от страната.“

Предлагаме ви пълния текст на обясненията на Светлина Терзиева:

„Длъжността Главен диригент на Софийска филхармония е престижна и носи на човека, който я заема, много удовлетворение и професионални ангажименти, но тя трябва да носи престиж и професионално израстване най-вече на институцията Софийска филхармония.

Договорът на г-н Пантелеев на поста Главен диригент изтече на 30.06.2016 г. Беше му предложена позицията Главен гост-диригент, която също е много престижна и дава възможност да се запази близък творчески контакт с оркестъра и хора на Софийска филхармония, като в същото време не е натоварена с допълнителни административни задължения, които той явно е затруднен да изпълнява поради прекомерната си заетост.

През последните месеци той отказа всички концерти, които бяха включени в репертоарния план под неговата палка, включително престижното участие на институцията в МФ „Мартенски музикални дни”, което е несъвместимо с позицията Главен диригент. Тези негови действия доведоха до срив в доверието на публиката заради наложилите се от това промени в програмата и до финансови загуби, свързани с наемането на допълнителни диригенти, които да осъществят тези концерти. Последното участие на г-н Пантелеев е в концерта на Софийска филхармония на 3 март, след което той е получавал заплата без да осъществява концертна дейност и да изпълнява произтичащите от длъжността му задължения поради неговото отсъствие от страната.

В отговор на многократните предложения да заеме позицията Главен гост-диригент и нашето силно желание да продължим съвместната си дейност, г-н Пантелеев заяви в ултимативен стил, че ще дирижира концерти само като Главен диригент, без обаче да даде гаранции, че през следващия сезон ще има възможност да покрие целия обем от задължения, които произтичат от този пост. В писмо до администрацията, той отказа да дирижира концерти в сезон 2016-17 г. и да даде творчески предложения.

Много ценим приноса на г-н Пантелеев за творческото израстване на Софийска филхармония. Добронамерени и отворени сме за бъдещо сътрудничество по начин, ползотворен и за г-н Пантелеев, и за Софийска филхармония.

Светлина Терзиева-Ангелова
Директор на Софийска филхармония“

Площад "Славейков"