Pokemon Go - набралата огромна популярност игра за смартфони с елементи от допълнена реалност, се разпространява официално в още 26 страни от тази седмица, въпреки че някои служби за сигурност и религиозни власти по света изразиха безпокойство.

В Саудитска Арабия духовниците подновиха съществуващата фатва срещу "Покемон", като я обявиха за "неислямска".

Босна предупреди играещите да избягват преследване на създанията по мините, останали от 90-те г. на ХХ век.

Египетски служител в сферата на комуникациите заяви, че играта трябва да бъде забранена, защото споделянето на снимки или видео от охранявани обекти могат да застрашат тези места.

Руските власти излязоха с подобни предупреждения, като изтъкнаха, че "последиците ще бъдат необратими", ако играещите "Покемон" продължат да бъдат нерегистрирани.

Играта се отличава с това, че принуждава хората да излизат къде ли не и да отиват на места, на които обикновено нямат повод да бъдат, като насочват камерите на смартфоните си към сгради и исторически забележителности.

В играта цифровият свят на създанията - покестоповете и други обекти, се наслагва върху реалния свят. Ирачите хващат многото видове покемони и след това ги използват, за да се състезават в отбори за контрол върху места, известни като Gym-ове.

"Покемонът може да бъде открит във всеки ъгъл на Земята", казва приложението на потребителите, когато те изтеглят играта.

И точно това е проблемът.

"Pokemon Go е най-новото средство, използвано от шпионските агенции в разузнавателната война. Това е хитро и коварно приложение, което се опитва да проникне в нашите общности по най-невинния начин под претекста на забавлението", заяви Хамди Бахит, член на египетската парламентарна Комисия за отбрана и национална сигурност според информация на "Ал Джазира".

Руски сайтове също публикуваха статии, в които се твърди, че играта е заговор на ЦРУ, докато религиозните дейци я осъдиха.

"Намирисва на сатанизъм", каза казашки лидер пред местна медия.

Прессекретарят на Кремъл предупреди потребителите да не посещават Кремъл в търсене на покемони. Говореше се дори за затвор за тези, които ги търсят в църквите.

Кувейт забрани използването на приложението в правителствени обекти, а представители на властта предупредиха, че то може да застраши личните данни на потребителите или за бъде използвано от престъпници, за да подмамват жертви на изолирани места.

Индонезийските власти също го обявиха за заплаха за националната сигурност, което моге да позволи на враговете на страната да влязат във военни обекти и да получат достъп до строго секретни данни. В понеделник вечер френски гражданин, работещ в Индонезия, бе временно задържан, след като се натъкна на военна база в провинция Западна Ява, докато търси, както твърди, покемони.

Израелски офицери предупредиха войниците да не използват приложението в базите, той като то може да разкрие местонахождението им.

Правителството в Южна Корея вече ограничава Google Maps от съображения за сигурност, така че Pokemon Go, където данните се използват за собствените карти на приложението, също няма да работи. Но то, изглежда, работи в едно малко морско градче близо до границата със Северна Корея и там се изсипват цели автобуси с хора, които отиват да играят.

Приложението използва геолокацията и включва камерата на телефона. Потребителите обикновено се регистрират с профил в "Гугъл". Предишна версия, изглежда, даваше на играта пълен достъп до някои профили на потребителя в "Гугъл", но от компанията заявиха, че това е грешка, която е отстранена при обновяване.

След като играта излезе на 6 юли, тя има вече милиони потребители в целия свят, включително такива, които вече привлякоха вниманието със спорните си решения да играят в "Аушвиц", на гробището в Арлингтън и на паметника на жертвите от 11 септември в Ню Йорк.

Говорител на компанията Niantic отрече твърденията, че това е средство за шпионаж, и каза, че компанията моли всички потребители "да се подчиняват на местните закони и да се отнасят с уважение към местата, които посешават, и хората, с които се срещат по време на техните търсения."

Някои лидери също се увлякоха по манията. Израелският президент Реувен Ривлин пусна във фейсбук снимка на покемон в кабинета си с пояснението "Някой вика служителите по сигурността."

Играта започна да се използва и с политически цели. Много потребители споделиха в туитър нещо, което се предполага, че е снимка на мъртъв Пикачу сред развалините в ивицата Газа.

-----

* Авторката е журналист и старши редактор във в. "Ню Йорк таймс", откъдето препечатваме статията.