ЮЛИЯ ВИШНЕВЕЦКАЯ

Дизайнерката Олга К. (името е променено) до 2015 г. е работила за голям интернет проект. От заплатата си в размер на 55 000 рубли (773 евро) тя е получавала официално по карта само 20 000 (281 евро).

"Останалото - в кеш в плик, - разказва Олга. - Така бе с всички служители и това устройваше всички. Всичко беше добре, докато в компанията не се смени ръководството."

 

Кредит срещу "сива" заплата

 

"Стария колектив започнаха да го изтикват, "сивата" част от заплатата използваха за шантаж, - продължава Олга. - На тези, които бяха недоволни, предлагаха да напуснат по собствено желание, а като компенсация обещаваха цялата заплата за последния месец. В противен случай можеха да уволнят за някакво дребно нарушение по Кодекса на труда и с компенсация само на "бялата" част. А тези, които останаха, и до днес получават парите в пликове", казва дизайнерката.

"Сивите" заплати остават нормално явление на руския трудов пазар, констатира председателят на Съвета на партньорите на консултантската компания Odgers Berndtson Даниил Рибак:

"Свързано е с това, че стойността на осребряването на парите за изплащане в плик е по-евтина от съвкупните данъци върху Фонд "Работна заплата."

Сумарно тези плащания към компании могат да достигат 45 на сто от заплатата, уточни пред Дойче веле изследователят от фонда "Хамовники" Сергей Селеев:

"13 на сто от тях са данък общ доход, който плаща служителят, а 32 са плащания към Фонда за социално осигуряване, които се падат на работодателя."

Затова в сенчестата икономика, с чието изследване се занимава Селеев, "сивите" заплати са повсеместно явление.

 

Кредитите и "сивите" заплати

 

"Човек идва на работа и му предлагат да избира - искаш да получаваш 30 000 рубли (422 евро) или 30 000 без вноските?", обяснява Селеев.

По думите му мнозина се съгласяват със "сивите" 30 хиляди, тай като не вярват в пенсионната система и други държавни блага:

"Официално работникът взема минимална заплата - 7500 рубли (105 евро). Но ако трябва да вземе кредит, работодателят за 2-3 месеца ще му направи заплатата "бяла", за да я покаже в банката."

Всъщност много банки вече свикнаха да работят с такива компании, посочва мениджърът на IT-проекти Лев В., който дълго време е работил в различни франчайзингови компании, внедряващи счетоводната система 1С:

"В тази сфера "сивите" заплати са масово разпространени, всички знаят за това, включително банките. Веднъж при нас в работата дойде представител на една от големите банки и ни увещаваше да вземаме кредити - обясни ни, че ако работодателят предостави справка с реалните доходи на служителя, банката ще си затвори очите, че само част от тези пари се изплаща официално."

Рисковете за служителите и работодателите

Разбира се, да се съгласиш на заплата в плик е голям риск, предупреждава Лев:

"Но мнозина го поемат. Най-вече хора над 50-годишна възраст - не им е толкова лесно да си намерят работа с "бяла" заплата, а да получават пари в пликове те с свикнали още от 90-те г. на ХХ век, когато така работеха абсолютно всички."

Според Лев конфликтите с работодателя възникват обикновено, ако човек преминава на друга работа:

"Могат да не му изплатят "сивата" част от заплатата за последния месец. Лично аз с това не съм се сблъсквал, но на мен например не ми изплатиха парите за отпуск, в какъвто аз по време на работата в компанията не съм излизал."

"На първото ми работно място заплатата се даваше почти изцяло на ръка, - спомня си един от тези случаи журналистката Люся Мовсесян. - Заплатата редовно се бавеше, носеха я от рекламния отдел. Веднъж в навечерието на аванса момичетата от рекламата казаха: има пари, в сейфа са, утре ще ги дадат. Идваме утре - няма пари. Изобщо няма. Стана ясно, че генералният директор идвал в офиса през нощта, изгребал всичко от сейфа и заминал да гуляе в Питер (Санкт Петербург - б.р.). А ние стояхме без аванс още две седмици."

Проблемите могат да възникнат, когато служителят достига пенсионна възраст, разказва пред Дойче веле аналитикът от компанията Headhunter.Ru Наталия Данина.

"Човек идва в пенсионния фонд и установява, че пенсията му е 500 рубли (7 евро), защото компанията много години не е плащала нищо за него. И няма смисъл да предявява претенции - всичко си е било законно."

 

И компаниите си патят

 

Нерядко и самите компании страдат от собствените си "сиви" схеми, сподели пред Дойче веле кинорежисьорът Станислав Б. (името е променено).

"Веднъж правихме снимки, за които всички актьори получаваха пари в пликове. А изпълнителят на главната роля си имаше успоредно и друга, "бяла" работа. И при нас закъсняваше постоянно - защото на официалната работа за закъснения се полагаха солени глоби, за него тя бе на първо място. Налагаше ни се да бездействаме часове в очакване, а работното време на снимачната група е главното перо за разходи", спомня си режисьорът.

Недобросъвестните продуценти си имат според него и по-сериозни проблеми:

"Един известен продуцент в Санкт Петербург влезе заради това в болница. Не беше изплатил част от "сивите" хонорари. Хората, с които той работеше, се събраха и го пребиха. Но той все едно не плати."

По-малко "сиви" заплати, повече предприемачи

Според данни от допитване на компанията Superjob.Ru делът на руснаците, готови да се съгласят със "сиви" печалби, всяка година намалява. Ако през 2009 г. 60 на сто от анкетираните са били готови да се съгласят със заплата в пликове, днес те са само 41 на сто. IT-мениджърът Лев В. обръща внимание, че когато става дума за големи суми, служителите често са склонни да избират "бяла" схема:

"Например 110 000 рубли (1547 евро) "сиви" или 87 000 (1223 евро) "бели". Тук има над какво човек да се замисли. Мнозина избират втория вариант."

По думите на Данил Рибак компаниите също при възможност се стараят да излязат на светло:

"Последните действия на Централната банка на Русия по отнемането на лицензите на редица банки, а също така закриването на многогодишни схеми за обналичаване на парите водят до това, че стойността на обналичаването постепенно расте. Големите компании отдавна вече минаха на "бели" заплати, сега средният и дребният бизнес вървят в тази посока."

Но кризата спря този процес и дори започна движение назад, намеква Даниил Рибак:

"Когато икономиката започне да се изправя на крака, процесът на отказ от пари в пликове ще бъде подновен. От това са заинтересовани всички страни."

Същевременно покрай "сивите" заплати има редица други схеми, позволяващи измъкване от социалните плащания. В много компании необлагани с данъци премии и проценти от продажби съставляват голяма част от доходите на служителите.

А през последните 2-3 години по думите на Сергей Селеев се появи нова схема:

"Служителите биват обявяване за индивидуални предприемачи. Те плащат данъци по опростена схема - не 13 на сто от дохода, а 6. При това плащанията към пенсионния фонд и другите социални сфери лягат на раменете на служителя. Така работят много бръснарници - юридически това са няколко индивидуални предприемачи, вземащи под аренда столове в салона."

При това в много компании, казва експертът, оформянето като индустриални предприемачи е поставено на конвейер. На служителите им помагат си открият сметки и да получат документ, че са предприемачи.

-----

* Материалът е от Дойче веле. Преводът от руски е на Клуб Z.