Турция е изпратила до САЩ официално искане за екстрадиране на проповедника Фетхуллах Гюлен, заяви премиерът Бинали Йълдъръм, цитиран от Анадолската агенция.

Той е човекът, когото Анкара смята за главен заподозрян, стоящ зад проваления опит за преврат на 15 юли.

ХОДЖАТА ОТ АМЕРИКА

На председателствана от него среща на парламентарната група на управляващата и оглавяваната от него Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йълдъръм разкритикува САЩ за това, че искат Турция да осигури доказателства за това, че Гюлен е замесен в неуспешния метеж.

"Вече е ясно. Ние обаче можем да им дадем куп доказателства", каза министър-председателят.

"ШПИГЕЛ" НА ГОСТИ ПРИ ГЮЛЕН

Опозиционната дясна националистическа Партия на националното действие (ПНД) ще подкрепи правителството, ако то реши да върне смъртното наказание. Това заяви днес лидерът на партията Девлет Бахчели. Изказването му бе направено на фона на дебатите за възстановяването на най-тежката присъда след неуспешния опит за военен преврат.

ЕРДОГАН ПРЕД CNN ЗА СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ: ЗАЩО ДА ГИ ХРАНЯ В ЗАТВОРА?

В Турция продължават арестите на заподозрени участници в метежа. Задържани са двамата пилоти, които свалиха руския бомбардировач на сирийската граница на 24 ноември 2015 г.

Генерал Акън Йозтюрк - предполагаемият организатор на пуча, не е признал, че е участвал в проваления метеж, съобщиха частни турски медии.

Ген. Акън Йозтюрк.

Анадолската агенция съобщи вчера, че Йозтюрк, който бе командващ ВВС, е признал, че е помогнал за планирането на заговора. Медиите "Хабертюрк" и НТВ обаче съобщиха, че пред прокурори висшият военен отрекъл да е имал роля в метежа.

На снимки на Йозтюрк от ареста се вижда, че генералът е окървавен и ухото му е с превръзка.