Берлин - “Властта отрови Ердоган”, изрича Фетхуллах Гюлен пред журналисти от сп. “Шпигел”. Те са били допуснати до имението на ислямския проповедник в Пенсилвания. Вейт Медик и Роланд Нелес описват срещата си за онлайн изданието на “Шпигел”, подробности се очакват в следващия брой на списанието.

Предлагаме ви акценти от репортажа на журналистите:

Гюлен, който от 1999 г. живее в изгнание в САЩ, ги посреща в приемна в резиденцията си. Първите му думи са: “Готов съм за разпит от международна комисия. Ако членовете й сметнат, че съм виновен, доброволно отивам на екзекуция. Но това няма да се случи, тъй като нищо не съм сторил.”

ХОДЖАТА ОТ АМЕРИКА

Както е известно, турският президент Ердоган обвини бившия си съратник, превърнал се в негов върл враг, в подготовката на неуспелия преврат в Турция. Според турския президент организацията на Гюлен “Хизмет”, която финансира училища, фирми и медии по цял свят, е терористична.

“Централа на злото” пък било имението на Гюлен. То се намира в градчето Сейлърсбърг, на 100 мили от Ню Йорк.

“Обвиненията на Ердоган са тежки. Гюлен е решен да защити себе си и неговото движение. Казва, че няма нищо общо с преврата. Поведението на Ердоган граничело с лудост”, пишат авторите на публикацията и цитират Гюлен: “Многократно казах, че съм срещу всяка форма на насилие за налагане на политически цели. Подкрепям демокрацията в Турция. Отхвърлям военни преврати.”

Репортажът продължава с впечатления от реда в имението на Гюлен:

Който иска да посети 75-годишния мъж, задължително преминава през строга проверка на входа. Въоръжени гардове проверяват всеки гост. Това преди години е била препоръката на ФБР. Гюлен получава анонимни смъртни заплахи.

В имението има няколко сгради, където вярващи отправят молитви. Забелязват се малцина. Обикновено рядко се приемат чужди хора. Представители на медиите не се допускат. Сега обаче Гюлен отваря двери за група репортери. Той живее изолирано в постройка в дъното на имението. Преди да влязат, гостите са длъжни да събуват обувките си или да ги омотават в найлони. Жените трябва да са с наметнати рамене. Приемната е представителна. Много злато и орнаменти, скъпи килими и изящен порцелан.

Екипът на "Шпигел" се снима по време на срещата с Гюлен

Гюлен е седнал на бежов фатьойл. Прави впечатление на изтощен човек. Страда от сърце и диабет, обяснява негов помощник. Гюлен говори на турски с приглушен глас, но отговорите му са дълги, много дълги. Сега проповедникът като че ли сам е държавен глава. Говори за Ердоган, познава го добре.

Били са съюзници по времето, когато Партията на справедливостта и развитието започва възхода си. Обединяващ елемент е била вярата. Сега се ненавиждат. От години Ердоган е убеден, че Гюлен оспорва властта му. Гюлен пък смята, че някогашният му съратник се е превърнал в тиранин, който не търпи никаква опозиция.

Тъй като Ердоган е жаден за власт, той мисли, че и всички други са като него. Той е от бедно семейство, сега живее в дворци. Успехът и властта го отровиха”, казва Гюлен.

Той е коренно различен от президента в Анкара. Организацията му разполага с милиони, самият той подчертава, че няма никакво лично състояние. Според помощниците му живеел за едната вяра. Малкото му жилище, което с готовност отваря, за да го разгледаме, се състои от две стаи. Спи на матрак на земята. Има писалище, над него са книги и шишенца за масла.

Погледнеш ли по-внимателно, забелязваш мерките за сигурност. Голямата остъклена веранда е със специална защита. Стаите в жилището могат да се отварят единствено с карти с чип. Гюлен слиза до гаража с асансьор, от там той тръгва с автомобил за редовни изследвания в болница. Иначе никога не напуска дома си, казват от обкръжението му.”

Защо от една страна Гюлен се изолира, а от друга има такова огромно влияние в Турция”, питат се журналистите.

Най-вероятно отговорът трябвало да се търси във влиянието на неговото движение “Хизмет”. Негови привърженици са на ключови постове в Турция – във войската, правораздаването, в политиката. Когато Ердоган посегне на апарата, той стоварва удар и върху част от движението на Гюлен. Така е и сега.

“Този на пръв поглед скромен човек владее политическите игри в родината си. Гюлен намеква, че не е изключено Ердоган сам да е инсценирал преврата, за да укрепи още повече властта си. Припомня казаното от президента – настъпила е златна възможност за прочистване. Гюлен се учудва колко нетипично е протекъл опитът за преврат. Метежниците са пропуснали още в началото да изключат политическото ръководство”, посочват журналистите от “Шпигел”.

Те са на мнение, че турската вътрешна политика отдавна се е превърнала в непрозрачна игра – интриги, пропаганда, борба за власт. След посещението си при Гюлен те не са добили впечатление, че са разговаряли с кръстник на терора или с човек на превратаджиите, но уточняват: “Но можеш ли да си сигурен? В състояние ли си да прецениш доколко автентични са определени изявления и не е ли налице заблуда?”

Що се отнася до искането на Ердоган САЩ да предадат Гюлен на Турция, проповедникът не вярва това да стане. Ердоган не бил в състояние да предостави доказателства в полза на искането си.

Правосъдието в САЩ функционира. Без основателна причина американците няма да ме предадат на Турция”, цитиран е Гюлен.

Той високо ценял Америка, чувствал се там много добре, имал и разрешително за постоянно пребиваване. Дори вече се интересувал от вътрешната политика на страната.

За президентската надпревара казва: “Хилъри Клинтън е много добра. Тя е надеждата на тази страна.”