"Emirates", националният превозвач на Обединените арабски емирства, е най-добрата авиокомпания за 2016 г. според годишните награди на Skytrax.

Базираната в Дубай компания измести от първото място миналогодишния победител Qatar Airways, който сега остана втори.

Третата и четвъртата позиции отново не са за европейски авиокомпания - това са Singapore Airlines и Cathay Pacific . Въобще европейските авиопревозвачи не са много силно представени в топ 10. Класацията е доминирана от азиатски компании.

Ето и самата класация:

Emirates

Qatar Airways

Singapore Airlines

Cathay Pacific (базирана в Хонконг авиокомпания)

ANA All Nippon Airways (най-голямата авиокомпания в Япония)

Etihad Airways (втората по големина авиокомпания в Обединените арабски емирства)

Turkish Airlines

EVA Air (базирана в Тайван авиокомпания)

Qantas Airways (австралийският национален авиопревозвач)

Lufthansa

Emirates" винаги поставя в центъра нашите клиенти и ние работим възможно най-усърдно, за да доставим най-доброто прекарване всеки ден, на всяка точка, по целия свят", каза сър Тим Кларк, президент на компанията -победител, цитиран от "Дейли Телеграф".

Сред другите награди Qatar Airways взе приз за най-добра бизнес класа, най-добър салон в бизнес класата и най-добър въздушен екипаж в Близкия изток, Сингапурските авиолинии са отличени като най-добър авиопревозвач в Азия. Най-добра нискотарифна компания е Norwegian, а най-прогресираща компания - Thai Airways.

Наградите на Skytrax често са наричани "оскарите на авиационната индустрия".  Победителите се определят на базата на "проучване на най-голямото удовлетворение на пътниците". Тазгодишните числа все още не са обявени, но миналата година бяха обработени данни от 18,9 млн. пътници в 245 авиокомпании, които бяха оценявани по 41 ключови критерии - от качеството на услугите за чекиране до чистотата в кабината на пилота.