"И двете."

Така българският кандидат Ирина Бокова отговори на въпрос кое за нея е по-важно - жена или представител на Източна Европа да оглави ООН.

Късно тази нощ тя участва в нов кръг неформални разговори с кандидатите за високия пост. Те се състояха в централата на ООН в Ню Йорк и бяха излъчени на живо от уебсайта на организацията и директно по телевизия "Ал Джазира".

Бокова, която е смятана за фаворит за поста, говори за мира, предотвратяването на конфликтите и екстремизма. Тя обеща, че ако бъде избрана, ще работи за междукултурен диалог, толерантност, мир и преодоляване на различията.

Според нея предизвикателства като бежанците, конфликтите, нарастването на екстремизма и разрушаването на културното наследство поставят под въпрос умението на страните по света да намират заедно решения на проблемите. Тя изтъкна, че образованието не е само предпоставка за развитието, но и средство за превенция на екстремизма и конфликтите.

Бокова говори и за ситуацията в Близкия изток. Тя призова за изграждане на доверие между палестинците и израелците. Позова се и на опита си като генерален директор на ЮНЕСКО за да увери, че е способна да се справи с управлението на ООН.

Дебатите тази нощ се проведоха в два рунда.

В първия участваха бившият премиер на Португалия Антониу Гутиереш, външният министър на Аржентина Сусана Малкора, бившите първи дипломати на Молдова Наталия Герман, на Сърбия Вук Йеремич и на Хърватия Весна Пусич.

Ирина Бокова участва във втория рунд заедно с бившия президент на Словения Данило Тюрк, бившата премиерка на Нова Зеландия Хелън Кларк, кандидата на Коста Рика Кристина Фигерес и бившия външен министър на Черна Гора Игор Лукшич.