"Протестна мрежа“ разпространи призив, подписан от нейни членове, до Министерския съвет, ДАНС, прокуратурата, Европейската комисия, Европейския парламент и посолствата на страните от ЕС с искане за проверка на законосъобразността на уставите, публикациите, действията и произхода на средствата на паравоенните организации в България. "Протестна мрежа“ използва този израз за Войнски съюз „БНО Шипка“, чиито членове участваха в нападение над протестиращи срещу „Нощните вълци“ граждани в Бургас.

Призивът е също за „установяване и неутрализиране на международната заплаха за националната сигурност на страната от чужди институции и организации“.

Смятаме, че са налице достатъчно данни, че в България действат проруски паравоенни организации, които са близки до режима в Москва и са готови да се изправят срещу български граждани, ако се наложи да защитават руските интереси и политика в България“, пише в призива.

ПАРАВОЕННИ НАПАДНАХА ПРОТЕСТИРАЩИ СРЕЩУ "НОЩНИ ВЪЛЦИ" В БУРГАС

Протестна мрежа“ е приложила и линкове към публикации в медиите, в сайтове на организацията и видео материали.

 

Предлагаме ви пълния текст на призива:

ДО

Председателя на Народното събрание на Република България

Президента на Република България

Министър – председателя на Република България

Министъра на вътрешните работи на РБ

Министъра на външните работи на Република България

Министъра на отбраната на Република България

Председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“

Европейски парламент

Европейска комисия

Посолство на Френската Република в България

Посолство на Федерална Република Германия в България

Посолство на Кралство Нидерландия в България

Посолство на Чешката Република в България

Посолство на Словашката Република в България

Посолство на Република Полша в България

Посолство на Република Унгария в България

Посолство на Австрийската Република в България

Посолство на Кралство Белгия в България

Посолство на Италианската Република в България

Посолство на Република Словения в България

Посолство на Кралство Испания в България

Посолство на Португалската Република в България

Посолство на Република Финландия в България

Посолство на Кралство Швеция в България

Посолство на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия

ПРИЗИВ

На 30 юни и 01 юли 2016 г. се разиграха знакови за демократична България събития, които бяха провокирани от посещение на групировката „Нощни вълци”, по-известни като „рокерите на Путин”. Налице са данни, че тази групировка е финансирана от руското правителство (виж тук: https://goo.gl/hlvp5l, тук: http://goo.gl/albzyX и тук: https://goo.gl/UXUXOP), техни членове публично споделят, че участват активно в бойните действия в Източна Украйна на страната на руските военни и сепаратистите (линк: https://goo.gl/FQkKLx). Техният лидер Александър Залдостанов открито проповядва за възстановяване влиянието на Москва в бившите подопечни територии, подчинени на СССР (http://goo.gl/Jdwbsv).

Пристигането на Нощните вълци в България изведе на показ и една вътрешна за България про-рускапаравоенна организациянаричаща се Военен съюз „БНО ШИПКА“ (https://goo.gl/LHAAkc ), която през последната година открито проповядва за въоръжаване и мобилизиране на населението за „всенародно въстание“, извършва практически военни обучения и набира бойци – най-вече бивши полицаи и бивши военни.

На 30.06.2016 г. при пристигането на тъй наречените „Нощни вълци“ в гр. Бургас български граждани изразиха своето недоволство към този провокативен поход и към участието на членове на групировката в бойни действия в Източна Украйна. Недоволството бе изразено чрез плакати и мирен протест. Протестиращите българи бяха нападнати от членове на Воински съюз „БНО ШИПКА“ и жестоко и унизително бити, за което са налице видео файлове и доказателства (https://goo.gl/qWPQLc).

Смятаме, че са налице достатъчно данни, че в България имат действат прорускипаравоенни организации, които са близки до режима в Москва и са готови да се изправят срещу български граждани, ако се наложи да защитават руските интереси и политика в България. Същитепаравоенни организации проповядват чрез он-лайн медии незачитане към българските институции и необходимостта от всенародно въстание (виж данните в приложения сигнал).

Като български граждани и граждани на Европейския съюз сме силно обезпокоени от безпрепятствените действия и развитието на такива организации на територията на Република България и на Европейския съюз. Дейността, която въпросните паравоенни структури развиват в България значително наподобява действията напроруските сепаратистки групировки в Източна Украйна. Последните след „вътрешни въстания“ през 2014 г. отцепиха части от украинската територия и ги обявиха за Донецка  и Луганска народни републики.

Поради изложеното по-горе настояваме българските институции в лицето на Министерски съвет, ДАНС и Прокуратурата да предприемат всички необходими мерки за:

1.      Проверка на  законосъобразността на уставите, публикациите и действията извършвани от паравоенните организации в България.

2.      Проверка на произхода на средствата, с които се извършват обученията и дейностите на паравоенните организации.

3.      Установяване и неутрализиране на  международната заплаха за националната сигурност на страната от чужди институции и организации.

Настояваме също така европейските партньори на България да предприемат съответните инициативи и действия по неутрализиране на очевидната заплаха за националната сигурност на България, а също и за сигурността на Европейския съюз като цяло.  Прилагаме Сигнал до прокуратурата, в който са описани действията и публикации на паравоенната организация Войнски съюз „БНО ШИПКА“ с искане същите да бъдат проверени и да бъде установено дали представляват нарушения/престъпления според българското законодателство.

С уважение,

Български граждани,

Членове на Протестна мрежа