Бившият външен министър Соломон Паси коментира пред БНТ идеята на премиера Бойко Борисов за това Черно море да бъде демилитаризирана зона. Според Паси това, че българският премиер лансира стратегическа инициатива е добра новина.

АКО БОРИСОВ ИСКА ДЕМИЛИТАРИЗАЦИЯ НА ЧЕРНО МОРЕ, ДА СЕ ОБЪРНЕ КЪМ ПУТИН

От друга страна обаче според Паси ако тази инициатива е била лансирана преди момента, в който България получи покана за членство НАТО, то такава покана нямаше да има.

"В момента няма как да убедим Русия, Турция, Румъния, Грузия, Украйна да се откажат от своите въоръжения. Ако търсим добри мирни инициативи в Черно море това винаги е възможно. Имаме неустановен спор с Румъния за акваторията в Черно море. Това е приоритетен черноморски въпрос за България", каза Паси.

И допълни:

"В Черно море имаме дисбаланс на силите много отдавна. Русия и НАТО не искат война, НАТО е отбранителна структура. За да се реализира тази визия за недостигане на точката, от която няма връщане, трябва двете страни да бъдат с балансирано въоръжение. Сега има силен дисбаланс. Ако искаш мир готви се за война".

НАТО най-вероятно ще увеличи присъствието си в Черно море. Това стана ясно още от думите на Паси. Той цитира отговор на шефа на НАТО Йенс Столтенберг на негов въпрос в Туитър. Столтенберг казва, че черноморската сигурност е важна за НАТО и военните в момента разглеждат увеличаващите се възможности за военновъздушно и военноморско присъствие в региона.

"Това е много ясно послание, което идва след Варшавския съмит. Той знае какви са тенденциите, какви са нагласите", коментира Паси.

Според него в комюникето от срещата на върха на НАТО във Варшава има пет най-важни теми: сътрудничество и кооперация между НАТО и ЕС; киберпространството става зона на действие на НАТО;възстановяване на дейността на съвета НАТО-Русия; създаването на служба за разузнаване на НАТО; навлизането на технологиите в алианса.