Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Цецка Цачева в момента сякаш води листата с кандидат-президенти на ГЕРБ. В президентската лотария вече са завъртяха и други имена. Всички се питат: кой ще бъде? Но нека в полето на този въпрос да помислим и за друго: какъв трябва да бъде българският президент?

Обречен да бъде блед и банален?

Ако попитате десет българи какво очакват от държавния си глава, положително ще чуете от повечето един и същи примирено-обезкуражаващ отговор: „Абе поне да не краде…”. Това „да не краде” може да се разтълкува и по-широко: да бъде почтен човек. Но дори такова разширено тълкуване не елиминира потискащия факт, че хората на практика са свели надеждите и очакванията си до най-елементарното изискване към един политик: да действа нравствено, докато ги представлява. А когато летвата е поставена толкова ниско, потенциалният държавен лидер може да си позволи да бъде глуповат, безинтересен, банален, блед, мързелив и още какво ли не. През последните десетилетия има достатъчно подобни примери. Всъщност единственият български президент, който с политическото си тяло запълваше взискателно-широката ниша на поста, беше Желю Желев. И той единодушно беше демонтиран както от противниците, така и от съюзниците си - многозначителен факт за тъжната българска политическа действителност.

Един президент с толкова ограничени правомощия би трябвало да вземе две важни решения. Първо: дали иска да води хората или предпочита да върви след тях. И второ: дали може да ги обединява или се налага да ги разделя. Тези две дилеми отчасти се застъпват, доколкото водещият президент неизбежно рискува да раздели избирателите, а подтичващият подире им държавен глава по-лесно може да се представи като обединител.

"Аз не обичам държави, аз обичам жена си"

Иска се доста кураж, за да дръпнеш хората напред към възгледи и позиции, които за мнозинството все още са неприемливи. Легендарен е примерът с германския (в онзи момент все още кандидат-) президент Густав Хайнеман, който на въпроса дали обича държавата си, в далечната 1969 година смело отговори: „Ама моля Ви се, аз не обичам държави, аз обичам жена си. Точка!”.

В българския случай президентът също трябва да заеме ясна, активна и критична позиция към национализма, колкото и модни да са в момента патриотическите жестикулации (главно на хора, които дори майчиния си език не владеят както трябва). Но той (или тя) ще бъде изправен/а пред още поне две мирогледни предизвикателства: категорично да застане зад евроатлантическия избор на България и в същото време поне да приглуши глупавата свада между т.нар. „русофили” и „русофоби”. От международна гледна точка бъдещият български държавен глава наистина има историческа мисия: страната му да си остане прочутият досегашен „остров на стабилността”, с висока подкрепа за членството в ЕС, в добросъседски отношения с Турция - и без да загърбва традиционните си връзки с Русия. Кой ще се справи? Нека видим тъкмо тези кандидати!

За финал - още две периферни очаквания, свързани с бъдещия президент. България няма никаква нужда от вицепрезидент. А резиденцията на държавния глава няма нужда от архаичните гвардейци с пачите пера.

...

Коментарът е от Дойче веле

Ключови думи

Коментари

Новия се очертава да бъде държавен безглава.

Й

Като се имат предвид хората на Борисов-поредният национален предател...

Kovatz

Имаш предвид предател на руските интереси ли?

Развеселен

за мен ни трябва умерен, кротък, дори скучен човек. След един ултрапроруски като Първанов и адски проамерикански като Плевнелиев ни трябва някой пробългарски.

Мисля, че на теб ти трябва мъж, за да се успокоиш, но не сириец.

Фибата

Пак Андреев. Това е вече "Опълченците на Шипка" в комедиен вариант. Да ме прости дядо Вазов! "Активна група" бачка, та знае ли се!

"Цецка Цачева в момента сякаш води листата с кандидат-президенти на ГЕРБ." - Откъде тази смелост, Андреев? Познахте, че "Борисов падна, но още не го е разбрал" и това ви дава кураж? Не Андреев, пак не познахте. Вие сте последователни в провала си. п.с. Поздрави на Моника.

Ели Попова

Кой ти подшушна, че Цачева ще е номинирана, защоиграеш мръсни номера Александър Андреев. Как съученичката ми, твоята жена Нева приема твърденията ти, споделя ли ги. Тревожи ме отговора ти, кой ти поръчва как и за какво да пишеш.

hi hi

Тетка Цачева може да е само звеноводка в ТКЗС.

Дайте да сложим Динко, тъкмо НСО ще го пази.

Що Цецка, Липчева не е ли свободна?

Фатмак

Що за въпрос, кой от тия тримата не се накраде на воля? Кандидати още не сме видели, но поне между гербавите честни няма да има.

европейска бандюга ли ще е пак ?

Ели Попова

Стига ли ти това Сашо, това ли беше целта ти,да разбуниш простащината

Ели Попова

Сашо. спри да се напиняш, казано по шоски. Прочети това, което е написано, по повод тявоята статия.Какво предизвика, харесваш лиреакцията на троловете. Няма да споря с съученик, който по търлъчки се изниза преди промените и се отърва от соца, Няма да споря и за Желев, Ясен си ми,остаряваш и почваш да забравяш най вероятно, защото има и друг варянт , да си играеш игрички с нас. Забрави ли, с кого преговаряше на Кръглата маса и къде, в дома на Андрей Луканов на улижа Незабрвка 2, забрави ли че и Хегелист, забрави ли за това, че ни спря, когато се бяхме надигнали срещу фалшифициранит избори от БКП. А ТОЙ НИ МОЛЕШЕ ДА СЕ ПРИБЕРЕМ ПО ДОМОВЕТЕ СИ, и така им озакони фалшификацията и се върнаха на влас комунистите, а бяха се снишили като тревата/цитат на тато/ Взаимно се питаха, .. ами сега какво ще стане с нас.Очакваха кръв да се лее, , но тяхната, Забрави ли, как ни представяше пред света с Марйка. Забрави ли, как ни предаде с боянските ливади, и свали първото демократично правителство.За това ли го харесваш, кажи си Бруте. НИТО ДУМА ЗА НАСТОЯЩИЯТ НИ ПРЕЗИДЕНТ. Дали и това не е случайно, защото много случайности се събраха при теб

Евелина Тодорова

Гн Андреев, Вие ли поставихте заглавието. Не смяте ли,че веднага Вуте ще тегли една дълга псувня по адерес на президент, парламент дъжава... Оти ма крадът техната верица , тия тримата се не наядоха. Гн Адреев,познавате рефлекса на българина, Вие също го описвате блестящо, Защо, ако в ваша идята за снимката, не се постарахте да направите сравнение между тримата. След промените имахме пет президенти.Петър Младенов, Желю Желев, Петър Стоянов Георги Първанов и настоящият президент, Росен Плевнелиев. Поне пожелателно, да бяхте направили един сумарен образ , като посочите от всеки един позитивното, като не забравяте да посочите и отрицателните им качества.Тогава щехме да установим друга класация. Не го направихте и не Ви прави чест.

самардала

Евелина, при пропагандата анализите са забранени. При пропагандата се удря и удря, и удря, и удря.....

Божидар Димитров /Божо/ просто за сравнение на "интелектуалната мощ": "В тази връзка, големи са отговорностите пред бъдещият български президент. Аз изпадам в недоумение, когато виждам уж опитни водещи на публицистични предавания да питат ръководителите на българските партии как се казва техния кандидат, мъж или жена е. Истината е, че не е важно как се казва кандидата и дали е мъж или жена, а каква ще бъде политиката му в рамките на неговите правомощия. Президентът има много важни правомощия по външната политика, отбраната на страната и българската историческа диаспора в чужбина. Бих препоръчал на колегите да задават въпроси към бъдещия, неизвестен по пол и име кандидат, каква ще бъде Балканската им политика и по-специално по отношение на Македония, ако там се случат прогнозираните от мен драматични събития. Има ли България план за действие и какъв ще бъде той, защото един президент би трябвало да има предварително такъв план и да има представа за стратегическите ни цели. А ако ги няма да ги определи той, по отношение на Македония. Фокус: В състояние ли е нашата държава да помогне за изхода от политическата криза в Македония? Божидар Димитров: Нашата държава, при тези съпернически си сили, няма особено голяма право на избор. Дали ще е Заев или ще бъде Груевски с ВМРО-ДПМНЕ и подкрепящите го албански партии, е все тая. И двамата наистина са еднакво корумпирани и двете партии твърдо държат на принципа на македонизма – тази фалшива доктрина, опряна на несъществуваща, напълно измислена и фалшифицирана история. Затова България не бива да се намесва във вътрешните работи между Сатаната и Луцифер – двете имена на дявола. Ние трябва строго и ясно да си провъзгласим целите. Искаме Македония, това е едната цел– свободна и независима държава в днешните и граници. Искаме я като втора българска държава. Твърдо трябва да държим да се подпише онзи неподписан, но отдавна готов договор, в който основното ни искане е Македония да се откаже от кражбите на българска история. Ако Македония се откаже от кражбите на българска история повече от ясно е, че ребългаризацията ще дойде от самосебе си, тъй като македонските деца ще започнат да учат истинската история на своята земя и на своя народ. Истинската история до 1944 г. те са били вече 13 века част от българската нация и българската държава. Терминът ребългаризация не е измислен от българската политическа мисъл. Тя не е толкова умна, а е рожба именно на скопската политическа мисъл. Измисли я Киро Глигоров – първият президент на Македония." /Фокус/

Политик да не краде и журналист да не лъже са рядко явление. Но ги има. И всички са от ГЕРБ.

Сия

За Цецка Цачева прогнозата може да е вярна, може да не е. Но всичко друго е съвсем вярно - и в центъра за личността и евроатлантическата ориентация на държавния, и в периферията за пачите пера и патките на вицедлъжности.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.