Черно море няма как да бъде зона без военно присъствие. Това каза пред радио "Фокус" ген. Чавдар Червенков, бивш ръководител на Военното разузнаване. Така той коментира идеята на Бойко Борисов Черно море да бъде обявено за демилитаризирана зона. Според ген. Червенков в бъдеще Черно море ще бъде зона за влияние на две мощни военноморски групировки - руската и турската.

"След пролетта на 2014 г., след анексията на Крим, напрежението между НАТО и Русия се повиши, както в областта на сухопътните сили, така и на военноморските. Напрежението между двете страни продължава да расте и ще стигне до едно относително високо ниво. Въпросът е какво ще се случи от тук нататък. Това, което НАТО очаква, е след дадения ясен сигнал, че няма да се толерира повече агресивно поведение на Русия, очаква нейния отговор".

Това обясни ген. Червенков. Той обаче отбеляза, че напрежението между Русия и Турция се е понижило.

Думите на ген. Червенков поставят под съмнение възможността да бъде реализирана изказаната в събота идея от премиера Бойко Борисов.

БОЙКО БОРИСОВ: ЧЕРНО МОРЕ ДА БЪДЕ ОБЯВЕНО ЗА ДЕМИЛИТАРИЗИРАНА ЗОНА

Тогава Борисов заяви:

"Аз цял живот съм бил биткаджия и знам, че хубав бой няма – винаги е лошо. Затова много пък по-умни и по-мъдри от мен преди векове са казали, че добра война няма – по-добре лош мир. Аз дори бих стигнал до крайности в тази посока - Черно море да бъде обявено за демилитаризирана зона – без военни, без кораби, без подводници. Това е зона, където се очаква да се добива газ, където всички държави имат туризъм, дава възможности за голям стокообмен. Какво ще ни донесат ракети, кораби и подводници за благосъстоянието на народите ни".

Думите на Борисов бяха произнесени в същия ден, в който в Полша завърши срещата на върха на НАТО.

ПЛЕВНЕЛИЕВ: ПРИСЪСТВИЕТО НА НАТО В ЧЕРНО МОРЕ ЩЕ БЪДЕ ПОДСИЛЕНО

Тогава президентът Росен Плевнелиев изтъкна, че по обща оценка на съюзниците присъствието на НАТО в Черноморския регион трябва да бъде подсилено. За това до октомври НАТО ще разработи предложение до страните членки от Черноморския басейн по отношение на предното присъствие на Алианса в региона.