СИМОНА РУСЕВА

Берлин преживя тревожна нощ срещу неделя. В редица квартали горяха автомобили. Най-тежко беше положението в източноберлинския "Фридрихсайн", където 1800 униформени едва тази заран успяха да озаптят леви радикали и хулигани.

Всичко започна снощи с демонстрация срещу полицейски акции на ул. "Ригаер" номер 92 и 94. Сградите от месеци са окупирани от бунтари бездомници, които живеят там незаконно и по цели нощи буйстват.

В късната съботна вечер се събраха 2000 души, някои от които маскирани. На плакатите им беше изписано:

"Да защитим улица Ригаер!" и "Да сме солидарни срещу държавния терор!".

Преди началото на протестното шествие срещу входа на сградата от номер 94 полицията разположи пет джипа, над 100 униформени обградиха кооперацията. Вбесени нелегални обитатели застанаха на прозорците и започнаха да удрят с лъжици по метални тенджери.

Малко по-късно започна демонстрацията с участието на 2000 души. Полицията изпрати срещу тях 1800 униформени и хеликоптер за наблюдение от високо движението и действията на протестиращите.

Те отвърнаха с крясъци:

"Ченгета свине, вън от улица "Ригаер!" Към полицаите полетяха камъни и ракети. Силите на реда отвърнаха със сълзотворен газ.

Когато шествието пое, то беше огранявано от шпалир униформени. Непрестанно се стигаше до сблъсъци. Побеснялата тълпа хвърляше срещу кордона камъни и бутилки. Не бяха пощадени витрини и прозорци.

«Има ранени полицаи, извършени са и арести», съобщи полицейски говорител, но не посочи цифри.

В 23,30 ч местно време (0,30 ч българско) беше прибързано обявено, че демонстрацията е приключила. Това стана едва в 5,40 ч тази заран.

Нощта срещу неделя беше белязана и с палежи на автомобили не само в квартала "Фридрихсхайн", а също в "Лихтенберг" и дори в центъра на Берлин. Тъжен куриоз е, че в квартала "Нойкьолн" на строителна площадка беше подпален багер.

След потушаването на пламъците пожарникарите нямаха време за отдих. В елитния западноберлински квартал "Щеглиц" пламнаха пет автомобила.

Политици от всички цветове призоваха вътрешния министър на Берлин, който е със статут на федерална провинция, да започне разговори с окупаторите на сгради на ул. "Ригаер", както и с живущи в района. Чуха се и гласове да се свика кръгла маса.