Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в събота, че лидерите от Алианса са се съгласили да запазят общата политика по възпиране и диалог с активизираща се Русия, предаде АФП от Срещата на върха във Варшава.

"Главното послание е, че Алиансът е обединен, ние стоим заедно“.

Така Столтенберг отговори на въпроса за разговорите по темата за Русия, които лидерите проведоха снощи във Варшава.

"Доволен съм колко силно е това послание в НАТО и колко обединени сме зад това послание. Общото послание от вечерята е, че нашите отношения се базират на отбрана и диалог“.

Снощи президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че Русия не е заплаха, а партньор. По този повод днес Столтенберг обясни, че НАТО е в напълно нова ситуация.

Не виждаме някаква непосредствена заплаха срещу някой от съюзниците в НАТО.

Русия не е нито стратегически партньор – нямаме това стратегическо партньорство, което се опитахме да развием – но не сме и в ситуация на Студена война“, каза Столтенберг.

Според него настоящата ситуация за НАТО е различна от всичко, което Алиансът е преживявал преди.

НЕНЧЕВ ОЧАКВА ПОВЕЧЕ НАТО В ЧЕРНО МОРЕ СЛЕД ОКТОМВРИ

Вчера Алиансът реши да разположи четири батальона в Полша и Балтийските републики от началото на следващата 2017 година. Сред решенията от първия ден на Срещата на върха на НАТО във Варшава е през октомври съюзниците да обсъдят как Алиансът да засили присъствието си по въздух и море в района на Черно море.

Българският министър на отбраната Николай Ненчев обяви по-рано днес, че не се предвижда България да изпраща свои военни да участват в т.нар. предно разполагане на сили на НАТО в Балтийските държави и Полша.