Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви пред български журналисти във Варшава, че не се предвижда български военни да участват в т.нар. предно разполагане на сили на НАТО в Балтийските държави и Полша. Вчера Алиансът реши да разположи четири батальона в Полша и Балтийските републики от началото на следващата 2017 година.

Не е коментиран този въпрос и не се предвижда България да участва под каквато и да е форма, т.е. там водеща роля имат т.нар. рамкови държави, които поемат своята отговорност", каза Ненчев, цитиран от БНР.

В същото време министърът на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс обяви, че страната му ще изпрати минимум 150 военни в състава на многонационалния батальон на НАТО в Литва.

ОБАМА: НАТО ДА ВЗЕМЕ МЕРКИ СРЕЩУ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА РУСИЯ

Сред решенията от първия ден на Срещата на върха на НАТО във Варшава е през октомври съюзниците да обсъдят как Алиансът да засили присъствието си по въздух и море в района на Черно море.

"Не само генералният секретар, но и редица други колеги изразиха своето безпокойство по отношение на Черноморския регион и липсата на баланси там", коментира българският военен министър.

Николай Ненчев допусна по-засилено присъствие на НАТО в Черно море, но темата ще бъде обсъдена подробно на срещата на военните министри през октомври:

"По силата на един договор, едно споразумение от Монтрьо, чужди кораби не могат да присъстват повече от 21 дни в екваторията на Черно море, така че ако има подобна инициатива, което вероятно ще се случи, то тя ще бъде извършвана на ротационен принцип", прогнозира Ненчев.

Въпросът за членство на Украйна в НАТО не бил обсъждан, каза полският външен министр Витолд Вашчиковски. Според премиера Естония Таавай Ривас, лидерите не са обсъждали основополагащия договор НАТО-Русия, който според него Москва досега няколко пъти е нарушила, но Алиансът се придържа към задълженията си.

ПЛЕВНЕЛИЕВ: КАТЕГОРИЧНО СМЕ ПРОТИВ МИЛИТАРИЗАЦИЯТА НА КРИМ

Договорът беше подписан през 1997 година и целта му бе да положи основата на партньорството между руската страна и организацията. В него е записано, че НАТО се задължава да не разполага значителни бойни сили в близост до руските граници.