Изборният ден завърши и лидерите на политическите сили - победители и победени се събират в НДК. Няма ги единствено от ГЕРБ.

ГЕРБ

За незабавни предсрочно, още утре, се обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той не дойде в НДК, но бе приветстван с аплодисменти в централата на ГЕРБ.

"Що не сте в НДК, вие?", попита Борисов журналистите. И след това благодари на българския народ и на Господ, че "оцениха какво сме направили, кадрите, експертния потенциал и ни поставиха на първо място".

Лидерът на ГЕРБ обеща пресконференция утре в 12,00 ч, когато вече ще са ясни окончателните резултати, "за да не избързаме да кажем нещо".

"Това, което имаме към момента е да благодарим на българския народ и Господа. От направените до този момент класирания и резултати, които са обявени в медиите, които чухме има един победител и това е ГЕРБ. От този резултат, колкото да не ми е приятно, трябва да поздравя и Бареков за този резултат, който е направил. ДПС са в отлична форма, както и ние", каза Борисов. И добави:

"Ние победихме столетницата, ние не само победихме Станишев, ние победихме лидера на ПЕС. Незабавно трябва псевдопремиерът и псевдопредседателят на Народното събрание незабавно да подадат оставки и да освободят местата, които незаконно заемат. Незабавна оставка и веднага да се махат! Това означава предсрочни избори. Вотът на недоверие беше днес!"

Според Борисов "Атака" е показала, че няма право дори да участва в поискания от ГЕРБ вот на недоверие, "защото хората не ги искат." Той добави, че управляващите "реално ги виждам утре да си подадат сами оставката".

"С кое право БСП и Атака стоят в парламента с това малцинство, при този вот на народа?", попита още Борисов. И продължи да задава въпроси: "Орешарски има ли морал, има ли срам? Честитя на Станишев, че отива в Брюксел, защото от моите сметки мислех, че може и да не отиде, стига да не са ползвали преференцията и не са го махнали."

После Борисов заяви:

"Те се свалиха сами. Днес българският народ каза категорично, че ГЕРБ трябва да е в управлението, а те да се махнат незабавно. Станишев не може да бие в България, вие очаквате ПЕС да бие в Европа." После се обърна към парламентарния шеф Михаил Миков: "Като какъв ще се качиш на трибуната, бе, г-н Миков, като какъв, бит, бит, бит, винаги. И да ми върне кафеварката."

Борисов заяви още: "Срамота за България е два пъти подред да ги биеш, а тези да стоят на власт. Представете се Шампионска лига без първия. Участват вторият, третият и петият. Не може да стане така!"

БСП

"Аз съм изненадана по-скоро от много ниската активност на хората. Лично аз очаквах, че ще гласуват повече български избиратели", това каза Илияна Йотова, кандидат за евродепутат от БСП. "Това, което виждам в момента, дори няма 30%, ако са ми верни сведенията от последните резултати. Смятам, че разликата между нас и ГЕРБ ще се скъси, но, разбира се, тенденцията е – ГЕРБ е първа политическа сила", призна Йотова. 

На въпрос, вижда ли в част от избирателите на АБВ разочаровани бивши избиратели на БСП, Йотова заяви: "Трябва да се погледнат и цифрите. Защото едно от изследванията сочи, че 70% от избирателите, които сега са дали гласа си за АБВ, са наши бивши избиратели. Така че неминуемо е дало своето отражение. Колко и с какви проценти, наистина предстои да видим. Другото нещо, което ми направи впечатление, очевидно е разделеният ляв вот".

Реформаторски блок

Първият лидер на партия с коментар бе Радан Кънев, който застана пред камерите на БНТ заедно с първата в листата на Реформаторския блок Меглена Кунева:

"За съжаление при една ниска активност се вижда каква тежест има купения вот. Този резултат за нас не е задоволителен. Първо заради ниската активност. Нашия собствен резултат не е това, което имаме като политическа цел. Анти европейските сили претърпяха крах", каза още пък Радан Кънев. "Необходима е незабавна оставка на правителството и предсрочни избори" добави той.

"Никога при никакви обстоятелства няма как Реформаторският блок да купува гласове. Купуването на гласове и РБ са несъвместими в едно изречение. Ядосана съм, защото кадрите за купуване на гласове ще обиколят света", коментира пък Меглена Кунева в студиото на бТВ.

ДПС

"Първо, нека кажа, че ДПС изпълни явно политическите цели, които имаше на тези избори - да съхрани минимум позициите си в ЕП. Ние все още смятаме, че евъзможно да сме направили и по-сериозен, качествен пробив. Благодаря на избирателите на ДПС, този месец май беше достатъчно дъждовен, днешния ден беше един от малкото, в който те можеха да вършат кърската си работа, въпреки това гласуваха, гласуваха и за ДПС, наистина им благодаря. Не се опрадаха мрачните прогнози, че ДПС би могло да се измести от третото място", коментира водачът на движението Лютви Местан. 

Местан на няколко пъти игнорира въпроса на журналистите къде е Делян Пеевски, но накрая заяви: "Тази вечер ще го видите."