"Във Варшава ще се покаже единство, воля и ясно ще бъде заявено, че НАТО е основният източник на сигурност и стабилност за България, за държавите членки и за Европа."

Това заяви днес в полската столица президентът Росен Плевнелиев преди участието си в първата работна сесия на Северноатлантическия съвет. Той предвожда българската делегация на срещата на върха на пакта, която се провежда днес и утре.

ОБАМА: НАТО ДА ВЗЕМЕ МЕРКИ СРЕЩУ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА РУСИЯ

Плевнелиев ще представи във Варшава българската позиция, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът отново изтъкна, че по отношение на рисковете пред сигурността в Черноморския регион България има ясна, единна и съгласувана позиция на всички институции.

"Ще изразим своята загриженост по отношение на нарушения баланс в региона и от ускорената милитаризация на Крим от страна на Руската федерация. Ще заявим много ясно, че НАТО трябва да демонстрира ангажимент към сигурността на държавите членки от Черноморския басейн, и очакваме да бъде признато стратегическото значение на Черно море за сигурността на страните членки на НАТО от региона", каза Плевнелиев. "Южният и източният фланг на НАТО не трябва да бъдат пренебрегвани. Настояваме за по-засилено присъствие, за по-добра координация, за повече съвместни учения и за подобряване на националния отбранителен капацитет и на този напартньорите от НАТО", допълни той.

ЕС И САЩ: ОСТАВАМЕ ЕДИННИ И СЛЕД "БРЕКЗИТ"

Българският държавен глава припомни, че от присъединяването си към пакта страната ни  последователно се застъпва за по-силно негово присъствие в Черно море.

Във Варшава ще приветстваме участието на Черна гора като наблюдател и като бъдещ член на пакта.

НАТО ще подкрепи и международните усилия за борба с трафика на хора и нелегалната миграция в Средиземно и Егейско море.

"Внимателно трябва да следим и да не допускаме създаването на алтернативни миграционни маршрути. Ако това се случи, включително в Черноморския басейн, ще настояваме НАТО и ЕС да реагират с операция, сходна по своите ефективност и мащаб с тази в Средиземно и в Егейско море", каза Плевнелиев.

Той изтъкна, че България има принципна и категорична позиция относно действията на Руската федерация в Крим.

"Нашата позиция изцяло ще отчете рисковете и предизвикателствата от Изток и изцяло с отбранителна цел, пропорционално и в съответствие с правните и политически задължения на алианса, да повишим степента на сигурност на отделните страни членки на НАТО. Каналите за комуникация и за политически диалог с Русия остават открити и това ще бъде изрично подчертано по време на срещата на върха", заяви президентът.

България последователно подкрепя независимостта и териториалната цялост на Украйна, както и международните усилия за разрешаването на кризата с мирни и дипломатически средства.

"Трябва да си даваме сметка за мащаба на този конфликт, който е с много тежки последици за украинския народ. Ще настояваме за пълно изпълнение на ангажиментите на всички страни по Минските договорености, нямаме друга алтернатива", каза Плевнелиев.

На срещата във Варшава ще бъде утвърдено решението на министрите на отбраната от НАТО за увеличаване на подкрепата чрез Пакета за всеобхватно подпомагане на Украйна. България е водеща нация в Доверителния фонд на НАТО за долекуване и рехабилитация на украински военнослужещи и получава висока оценка от своите партньори, посочи държавният ни глава.