ВАРШАВА - Лидерите на Европейския съюз и на Съединените щати декларираха днес, че свободният и демократичен свят остава единен в коренните си ценности и интереси и след евентуалното излизане на Обединеното кралство (ОК) от ЕС.

Председателите на Европейския съвет Доналд Туск, на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американският президент Барак Обама говориха пред журналисти след двустранна среща ЕС-САЩ преди началото на среща на върха на НАТО във Варшава днес.

"Вотът на ОК за излизане от ЕС създаде несигурност за бъдещето на европейската интеграция. За съжаление това доведе някои до предположението, че цялата постройка на европейската сигурност и благоденствие се срутва. Други питат какво значи това за трансатлантическата връзка", каза Обама. "Този вид хиперболи са неуместни...Възоснова на разговорите ми с министър-председателя (Дейвид) Камерън и с канцлера (Ангела) Меркел и тези тук, днес аз съм абсолютно уверен, че ОК и ЕС ще работят заедно по прагматичен и кооперативен начин,  за да гарантират, че преходът на ОК ще е подреден и гладък". 

Никой няма интерес от продължителни преговори в климат на враждебност, обратно, всички са заинтересовани в минимизирането на противоречията между ЕС и ОК, докато те изграждат новите си отношения, добави американският президент.

Той подчерта, че и след британския референдум "не можем да изгубим от поглед изключителното постижение, което продължава да бъде европейската интеграция".

"Интегрирана Европа е едно от най-големите политически и икономически постижения на модерните времена, постижение, което трябва да бъде запазено", каза Обама. "САЩ имат силен интерес от обединена и демократична Европа... Сигурността на САЩ и обединена Европа е неразделна".

Той определи ЕС още като "крайъгълен камък" и "незаменим партньор" на американските отношения със света.

Юнкер нарече САЩ, НАТО и ЕС "централни стълбове на световния ред", които взаимно се допълват и осигуряват мир и стабилност.

Председателят на Комисията декларира, че не таи "чувство на враждебност" към британците, защото те решиха да напуснат европейския проект.

"Дори след референдума ЕС и ОК споделят общи интереси не само в отбранителния и във военния сектор, но и във всички релевантни сектори на националния живот", каза Юнкер. "В наш и в глобален интерес е да запазим Британия като силен съюзник".

Юнкер съобщи, че с Обама са обсъдили преговорите за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство" (ТТИП) и са се разбрали те да приключат тази година. Първоначалните намерения бяха това да стане в края на 2014 г., но досега страните имат противоречия, които не успяват да преодолеят.

"Свързва ни много повече от само общи заплахи", каза Туск. "Страните в Северноатлантическия договор са декларирали, че са - цитирам - "решени за пазят свободата, общото наследство и цивилизация на техните народи, основано на принципите на демокрацията, индивидуалната свобода и върховенството на закона". Основополагащите договори на Европейския съюз се основават на същите принципи".

"Верността на тези ценности остава не само предусловие за сцеплението на нашата общност, но всъщност е самата причина, поради която сме готови да се защитаваме един другиго. Всеки, които отслабва тези ценности, на практика рано или късно ще доведе до отслабване на нашата сигурност".