НАТО трябва да мобилизира политическата си воля и да предприеме конкретни мерки за противопоставяне на такива предизвикателства като "Даеш" ("Ислямска държава"), Русия и излизането на Великобритания от ЕС.

Това пише американският президент Барак Обама в статия във в. "Файненшъл таймс", съобщи РИА Новости. Тя бе публикувана днес, в деня, в който започна двудневната среща на върха на пакта във Варшава.

"Атентатите, вдъхновени или организирани от "Даеш", отнеха живота на невинни хора в страни от НАТО - от Орландо до Париж, Брюксел и Истанбул. Конфликтите от Африка до Сирия и Афганистан изпратиха към Европа вълни от мигранти, търсещи убежище. Руската агресия срещу Украйна заплашва нашата визия за Европа като единна, свободна и мирна. Гласуването във Великобритания за излизане от ЕС повдига важни въпроси за бъдещето на европейската интеграция", пише Обама.

Кремъл реагира незабавно на думите на Обама. Оттам заявиха, че смятат намека на НАТО, че Русия е заплаха, за абсурден. Москва се надява на срещата във Варшава да надделее здравия разум.

"Абсурдно е да се говори за каквато и да било заплаха, идваща от Русия, в момент, в който десетки хора умират в сърцето на Европа и когато стотици хора на ден умират в Близкия изток", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Според него Русия е отворена за разговори и сътрудничество и не би искала да разглежда алианса като враг. Но Песков заяви, че военнослужещи и самолети на НАТО действат близо до границите на страната му.

"Не ние се доближаваме до границите на НАТО", изтъкна "гласът" на Кремъл.

От руското външно министерство пък заявиха, че Русия не е страна във вътрешноукраинския конфликт и може само да оказва натиск на противоборстващите страни.

Очаква се още днес - в първия ден на срещата, НАТО да обяви официално решението си за разполагането на 4 батальона в Източна Европа. Те ще бъдат в Полша и трите балтийски републики - Литва, Латвия и Естония.

Това обяви самият генерален секретар на алианса Йенс Столтенберг при откриването на форума. Разполагането ще бъде в отговор на действията на Русия, но без да представлява заплаха за нея.

"Ние увеличихме военното ни присъствие в балтийските страни и Полша, но това, което правим, е в отговор на действията на Русия в Украйна. Никой не говореше за засилване на военното присъствие в Балтика и Полша до незаконното анексиране на Крим", изтъкна Столтенберг.

Йенс Столтенберг.

Той допълни, че в Румъния ще бъде създадена многонационална бригада на НАТО. Тя ще укрепи позициите на пакта на югоизточния му фланг и ще повиши защитата му от хибридни заплахи, кибератаки и балистични ракети, изстрелвани извън пределите на евроатлантическото пространство.

Българската делегация на срещата във Варшава се оглавява от президента Росен Плевнелиев.

Веднага след пристигането си и официалното посрещане той ще участва в заседанието на Северноатлантическия съвет на НАТО на равнище държавни и правителствени ръководители.

Утре Плевнелиев ще вземе участие в заседанието по Афганистан с партньорите в мисията „Решителна подкрепа“. На второ работно заседание на Северноатлантическия съвет ще бъдат обменени мнения по предизвикателствата за сигурността от Юг. Ще се проведе и заседание на Комисията "НАТО-Украйна".

Във водената от държавния глава делегация са включени министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на отбраната Николай Ненчев, постоянният представител на България в НАТО Иван Найденов, началникът на отбраната Константин Попов и други.