Тимът на "Мерцедес" не допусна хазартно състезание във Формула 1 и в европейската столица на хазарта Монте Карло за "Гран При на Монако". Болидите на немския тим пак заеха първите две места - за пети път в шампионата, като днес пилотите си размениха ролите. Нико Розберг е първи край дома си, а Люис Хамилтън остана подгласник. Трети се нареди за втория си пореден подиум Даниел Рикардо ("Ред Бул").

Победата на Розберг предизвика рокада и във временното класиране на пилотите, където германецът поведе със 122 точки, а Хамилтън отстъпи челото - той има 118 т. Третият е далеч назад - асът на "Ферари" Фернандо Алонсо с 61 т.

Розберг потегли първи и нито за момент не остави съмнения в превъзходството си. На и без това трудното за изпреварване трасе по улиците на Монте Карло немецът дори не бе доближен. А Хамилтън бе близо до това да изпусне второто място заради проблеми в края, но все успя да обуздае атаките на Рикардо.

Световният шампион Себастиан Фетел отпадна рано. Събитие №1 на състезанието са първите точки във Формула 1 за руския тим "Маруся", спечелени от осмото място Жул Бианки. Той потегли предпоследен, но лъвски се пребори за място в челната десятка.