Турският премиер Ердоган от години подкрепя сунити и ислямисти и сега това се връща като бумеранг, за да удари Истанбул. Това обяснение за атентата преди дни, когато 42 бяха убити и стотици ранени при атака на летище "Ататюрк", даде експертът Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания.

Алексиев гостува в "Още от деня" по БНТ.

Според него именно поради това си решение Ердоган в момента е в безизходица по отношение на "Ислямска държава".

На въпрос дали може да се реши проблемът с кюрдите, Алексиев бе категоричен:

"Нещата там стигнаха до такава степен на варварство, че просто не го виждам."

Турция е в началото на гражданска война, която не може да спечели, обясни още той.

Според Алексиев и на Запад няма воля за борба с ислямистите.

"Ние – говоря колективно, Европа, Америка, западната цивилизация, сякаш правим всичко възможно да не засягаме основните причини за това", каза той. "Например от януари 2015 до сега според немските власти броят на това, което те наричат изключително опасни екстремисти, се е увеличил от 270 на 497. Всички те са дошли с мигрантите. Според германците са необходими между 15 и 20 оперативни работници, за да следят един от тези екстремисти. Никоя държава не може да се справи с подобно нещо."

Алексиев коментира и скорошния референдум, в който 51,9% от британци избраха да напуснат ЕС. Според него обаче никакви промени няма да променят факта, че Великобритания ще остане част от Европа.

"По-интересно е, че Европа според мен научи един урок – не трябва да си въобразяваме, че Великобритания е някакси отделен случай. Във Франция антиевропейските настроения са много по-силни, отколкото във Великобритания. Надявам се да погледнат защо се стигна дотам, че тя иска да се маха от Европа."