“Да предложим германско гражданство на млади британци. Те по-добре знаеха от снобите на британския елит, че при Brexit иде реч за собстеното им бъдеще”, призова лидерът на немските социалдемократи и вицеканцлер Зигмар Габриел.

Той говори на конгрес на Германската социалдемократическа партия, проведен през този уикенд в Берлин и посветен на Европа. Габриел припомни, че на референдума на 23 юни т. г. за Brexit са гласували предимно по-възрастните британци в Англия и Уелс.

“Сега Европа не бива просто да вдигне подвижния мост. Длъжни сме да помислим какво можем да предложим на младите британци. Нека на тези, които живеят в Германия, Италия или Франция, да им предложим двойно гражданство, за да могат да останат граждани на ЕС”, заяви Габриел.

Същевременно той призова държавите членки на ЕС към твърда линия при воденето на преговорите по излизането на Великобритания от съюза. Не бивало да се допускат увъртания и провал, което би довело до задънена улица.

Съуправляващата в Берлин десница на канцлерката Меркел също е за делови преговори с Лондон, но от друга страна дава да се разбере, че първо британският парламент трябва да се произнесе. Той е в правото си както да признае резултата от референдума, така и да го отхвърли.

Торите на премиера Дейвид Камерън пък са на мнение, че Лондон няма да е в състояние до края на годината да внесе искане в Брюксел за излизане от ЕС. По този повод Габриел призова германската десница да не се съобразява с британското правителство:

“Германските консерватори имат огромната отговорност да не се допусне разцепление и на Европа.”

Междувременно германските служби по даване на немско гражданство (такива има във всяка федерална провинция – б. р.) съобщиха, че расте броят на подадени от британци заявления за получаване на гражданство. Само в Щутгарт днес са постъпили 50 молби. Също толкова са депозирани и в Дюселдорф, докато през първите 6 месеца на годината броят е бил едва 5.

Същото положение е и в Кьолн, където живеят 2250 британски граждани.

По данни на Федералната статистическа служба в момента в Германия живеят 106 000 британци.

Във ФРГ се допуска двойно гражданство за чужденци от държавите от ЕС.

Тъй като Великобритания още не е излязла от съюза и докато това не стане, тя остава членка на ЕС с всички права и задължения, няма проблем нейни граждани да пожелаят и да получат немско поданство.

Ето защо Габриел призова да се предложи такова на живеещите в Германия британци, а не да се приема закон, какъвто вече има.