До 2011 г. нивата на корупция у нас спадаха, но сега отново държат 22% засегнати годишно – т.е. милион и триста хиляди такива случаи веднъж годишно, което е много.

Данните обяви пред БНР Александър Стоянов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

АВТОРИТЕ НА АНТИКОРУПЦИОННИТЕ СИГНАЛИ ЩЕ СЕ ПАЗЯТ В ТАЙНА

Той съпостави актуалните данни за корупцията с тези за криминалната престъпност и най-често срещаните престъпления, жертви на които годишно стават около 10 на сто от гражданите.

"За да влязат в пълния им обем всички случаи на корупция в съдебната система, е необходим огромен ресурс", коментира изследователят.

Проявите на корупция са канализирани в две големи групи - административна корупция и завладяване на държавата, подчерта Стоянов. Административната корупция включва единични дребни сделки на чиновници с по-нисък ранг, които заобикалят правилата и тези ситуации са безкрайно много. Завладяването на държавата се изразява в по-силни актьори, изградили корупционен щит и корупционни канали, по които си общуват с държавата, допълни той.

Има доста схеми, които изследователите от ЦИД са обобщили така - злоупотреби с обществени поръчки, скрита икономика на неспазване на данъчни закони в легална дейност, данъчни измами, контрабанда, нарушение на митническото и данъчното законодателство, блокиране на институции на контролната система и на правоприлагащи институции, медиен контрол:

"В сравнителен план със страните в региона движението на България отбелязва негативна тенденция – в Сърбия процентите са 18, за Хърватия и Турция са 8, в Македония стойностите са като нашите, а Босна, Албания и Черна гора имат най-високи нива на корупция. В Дания стойността е 1%."

Александър Стоянов изтъкна, че през 2001-2002 страната ни е стояла най-добре в регионален план и отбеляза, че антикорупционният закон е полезен, но сам по себе си нищо не прави.

ЗАКОНЪТ "АНТИКОРУПЦИЯ" НА КУНЕВА ТОЗИ ПЪТ МИНА

Този закон е начало, което може да даде началото на борбата срещу корупцията. Засега обаче политическата воля е много колеблива, а нещата са като битката между Давид и Голиат, каза пък Димитър Шишков от Движение „България на гражданите“:

Видях страх в очите на много от политиците в народното събрание и манипулативни изказвания, без да се чете сериозно законът, което ме кара да мисля, че този закон може да работи много добре. Законът е разписан много добре... Навсякъде има черни овце, които този закон трябва да измете от политическата сцена, зарече се Шишков.

Според него въпреки политическата воля да се постави това начало, може да се случи и обратната хипотеза – законът да бъде приет в неработещ вариант:

Ако осакатим между първо и второ четене закона и допуснем прекалено много компромиси с него, той нищо няма да направи.

Надявам се на следващите избори хората ще запомнят кои са променили закона така, че да не може да работи и дали искат тези политици да ги управляват, допълни депутатът.