Екипът на Меглена Кунева, който изготви проектозакона за борба с корупцията, е склонен на промени, свързани с анонимните сигнали. Това научи Клуб Z от депутати. Въпросът дали Бюрото за борба с корупцията ще може да работи по неподписани сигнали е най-спорният в този закон.

ПАТРИОТИТЕ ПОДКРЕПЯТ ЗАКОНА НА КУНЕВА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ. НА ВТОРО ОБАЧЕ ЩЕ ГО ОПРАСКАТ

Хората на Кунева обмислят идеята името на човека, подал сигнала, да се завежда отделно в деловодството от самия сигнал. По този начин той хем няма да е анонимен, хем пък ще е гарантирано запазването в тайна на самоличността на този, който го подава. По подобна схема работела данъчната администрация във Великобритания.

Сигналът ще има само сигнатура, а името ще се вади, само ако се окаже, че той е фалшив или е донос.

По другите критики към закона обаче от екипа на Кунева не са склонни на отстъпки. От там обясниха, че няма как парламентът да избира бюрото с мнозинство от поне 121 депутати, тъй като органите, които се избират с такова мнозинство, са записани в Конституцията. Според хората на вицепремиерката е невъзможно членовете на бюрото да носят лична отговорност за своите действия, тъй като органът е колективен.

Другата критика към проекта е, че той обръща доказателствената тежест, а именно - обвиненият трябва да доказва своята невинност, което противоречи на принципа, че всеки е невинен до доказване на противното.

Депутати обаче припомнят, че този принцип важи за наказателното право, а не за гражданското. Дейността на антикорупционното бюро ще бъде част от гражданския процес.

Предстои да бъде създадена работна група, в която ще влизат експерти и депутати, която ще уточни промените в закона между първо и второ четене.

Преди дни проектът на Кунева бе приет на първо четене, след като миналата есен бе отхвърлен. ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ и БДЦ подкрепиха единодушно законопроекта, БСП и "Атака" гласуваха "против", а АБВ, трима социалисти и един независим се въздържаха.

ЗАКОНЪТ "АНТИКОРУПЦИЯ" НА КУНЕВА ТОЗИ ПЪТ МИНА

В първия проект антикорупционният орган, наречен Национално бюро, обединяваше три органа - Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и звено от Сметната палата. В новия вариант към тях се добавя и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.