Васил Слипак, баритон в Парижката опера, който стана почти фолклорен герой в родната си Украйна, след като се завърна там, за да се сражава в Донбас, е бил убит от снайперист в сряда, близо до Дебалцево.

41-годишният Слипак е загинал около 6 часа сутринта, след изненадваща атака срещу позицията му, казва Артьом Скоропадски, говорител на националистичната паравоенна организация „Десен сектор“, пише „Ню Йорк Таймс“.

Васил Слипак е роден в западния украински град Лвов на 20 декември 1974 г. Смятан за музикално дете чудо, той бързо достига до славата – и в края на 90-те години вече е определян за една от големите бъдещи оперни звезди във Франция. До 2011-а е на върха сред баритоните – печели и наградата за най-добър мъжки глас на оперния фестивал в Сегед, Унгария, за интерпретацията си на Арията на тореадора в „Кармен“.

Но след като през 2014 г. в Източна Украйна избухва войната със сепаратистите, подкрепени от Русия, Слипак заменя сцената за окопите, взема автомат и се присъединява към останалите доброволци от Десен сектор.

Прави си традиционна украинска прическа, подобна на мохиканска, и служи на различни позиции по фронтовата линия – лабиринт от окопи и минни полета, който обгражда завзетата от сепаратистите територия.

Певецът, прочул се във Франция особено с арията на Мефистофел от операта „Фауст“, приема и името на персонажа – и бойните му другари го наричат Меф.

В интервю преди време за украинска телевизия Слипак заяви, че е се е вдъхновил да се сражава за страната си от прочутия вече бунт на Майдана в Киев – въпреки че самият той живее във Франция от 1996-а.

„Украйна може да стане успешна държава и важен играч на политическата сцена, ако започнем да слушаме гласа на народа“, каза Слипак тогава.

Десен сектор, първоначално организация, в която влизат крайнодесни групи, включително такива с неонацистки залитания, в Русия е сочена като фашистка. Самите те обаче отричат да са неонацисти.

„Евромайдан прес“, украински новинарски сайт, цитира полеви командир, по чиито думи Слипак си отива преди родителите си и по-големия си брат. Говорител на общината в Лвов пък коментира, че тленните му останки ще бъдат положени в историческото гробище Личаков, запазено за бележити местни личности.

Площад Славейков