Целта ни е до май-юни  догодина да сме доста напред със съдебната реформа и дори да поставим пред ЕК въпроса за механизма за наблюдение и какво ще остане от него. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос от парламентарния контрол, зададен му от лидера на ДСБ Радан Кънев.

Въпросът на Кънев бе по повод проверката на съдебната ни система от експерти, изпратени от ЕК. Борисов каза, че тези експерти вече  приключват и си отиват. Той припомни, че именно той е поискал подобна проверка и е помолил ЕК препоръките на проверката да бъдат обявени публично, което не е обичайна практика.

"Полагаме големи усилия. Това, което ни препоръчат ще се стараем да го изпълним. Полагаме огромни усилия от правителство, от всеки един от нас, за да приключим с тази съдебна реформа"

Това каза още Борисов.

Кънев заяви, че не отрича положителната роля, която е изиграл Борисов за тази проверка. Той обаче заяви, че тя е била отложена и дори изтъкна вероятността, че главният прокурор Сотир Цацаров е излъгал за причините за това отлагане, защото е имало разминаване межу неговите обяснения и тези на правосъдния министър Екатерина Захариева.

"Моля ви, не ме вкарвайте в подобен коментар. Факт е, че съм поискал такава безпристрастна проверка. Факт е, че се е забавила със седмица или две. Защо трябва да се вглеждаме в 10 дена разлика и какво се е променило, защо трябва такива тежки обвинения? Нека да бъдем по-положителни. На фона на годините неправено мисля, че можем да го преглътнем", отговори Борисов.

Кънев изтъкна, че  в България има съпротива срещу реформата в прокуратурата.

"Съветският модел в прокуратурата и корупцията в прокуратурата са основната причина за невъзможността за рефоормиране на съдебната ситема. Ако той (Цацаров) лъже вие сигурен ли сте, че той не ви лъже за борбата с контрабандата? Отчитате успех, а няма наказателно преследване срещу контрабандисти", добави лидерът на ДСБ.

Малко преди това Кънев и Атанас Атанасов заявиха, че ще внесат предложения между първо и второ четене в приетите промени на закона за съдебната власт. Основната им идея ще бъде създаването на институцията на независим зам. главен прокурор, който да отговаря за борбата с корупцията по високите етажи на властта. Кънев обясни, че от ДСБ и гражданската квота на Реформаторския блок ще се придържат към румънския модел.

Подобна идея реформаторите имаха и за промените в Конституцията. Тя обаче не бе приета. Кънев заяви, че според него е възможно въпросът да бъде уреден и на законодателно ниво. Неазвисимият зам. главен прокурор бил внесен като промяна в Конституцията, за да бъде скрепен на конституционно ниво и да не може да се отменя от всяко ново управляващо мнозинство.