Тестове за наркотици, заедно с профилактичните медицински прегледи на учениците да се въведат в училищата - такава инициатива се обсъжда в ГЕРБ и между институтциите, съобщи шефът на депутатите от управляващата партия Цветан Цветанов на образователна дискусия в парламента. Формални домакини бяха депутати от ПГ на Патриотичния фронт. Поводът - Mеждународният ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици.

Идеята явно е в зародиш, защото в прессъобщението от партията иновацията не фигурира. Цветанов не даде повече подробности.

"Трябва да говорим за проблема с наркотиците с истинските му имена. Всички институции трябва да бъдем заедно в борбата с наркоманиите. Имате пълната подкрепа на ПГ на ГЕРБ, на Даниела Дариткова и на Милена Дамянова като председатели на парламентарни комисии. Можете да разчитате на нас за всичко реално и разумно, за което законодателството пречи да бъде реализирано”, каза още той пред представителите на институции и сдлужения, посветени на битката със наркотичната зависимост. 

По думите на Цветанов борбата с наркотиците не може да е ангажимент само на една институция, трябва да има информираност, най-вече за родителите. И добавя:

ай-големият проблем за българските деца не е перспективата какво ще правят след като завършат училище, а дали ще можем да ги запазим чисти и да не допуснем да бъдат зависими от наркотици".

Цветанов се противопостави категорично на идеите за легализиране на марихуаната, каквито идеи имаше.

„Уверявам ви, че ще противодействаме ефективно на целящите тези тенденции да бъдат прокарани в българското общество. В Народното събрание мнозинството срещу употребата на наркотични вещества ще бъде по-голямо”, гарантира той.

Шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова също обеща да се направят законодателни промени , които да засилят превенцията против използване на наркотици. Но нейните думи и тези на колежката й, отговаряща за образованието Милена Дамянова в новия училищен закон съмо има заложени стъпки в тази посока. Тя добави, че на бъдещи инициативи, посветени на борбата с наркотичните зависимости, трябва да присъстват също родителски и учителски организации, които да вземат отношение към проблема.