Сега Европейският съюз трябва не само да преодолее излизането на Великобритания от Европейския съюз, а и да отговори на въпроса как да продължим. Необходими са реформи, но няма да променяме европейските договори.

Такава позиция зае днес германската канцлерка Ангела Меркел след проключване на двудневната среща на върха на държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС.

По отношение на Договора от Лисабон от 2009 г., чийто чл. 50 регулира излизане на страна от ЕС, тя заяви:

“Това е една много, много добра основа. Действително ще сгрешим, ако отворим дискусия по Договора от Лисабон. Той е достатъчно гъвкав, за да се реагира на сегашните предизвикателства. Да се дебатира по промени, това не е повелята на деня.”

Меркел подчерта също, че по време на срещата на върха в Брюксел много нейни колеги са настотяли по-бързо и по-решително да се работи с инструментариума на европейските договорености. Не идело реч за повече или по-малко Европа, а за това по-бързо да се постигнат резултати.

Канцлерката окачестви излизането на Великобритания от ЕС като “много сериозна ситуация”. Все още не можело да се предвидят и икономическите последствия за Европа: “Мисля, че днес не може да се каже с точност как ще се развият нещата.”

Референдумът във Великобритания от 23 т. м. поставил пред тежко положение и търговските отношения в Европа. Сега зависело от това, каква позиция ще заеме Обединеното кралство към европейския вътрешен пазар. С оглед на мрачните прогнози за икономически срив Меркел заяви:

“Ние сме заинтересовани да работим за постигане на по-голям икономически ръст и ефективност, за да компенсираме онова, което загубихме.”

На извънредна среща на върха на 16 септември т. г. в Братислава 27-те членки на ЕС възнамерявали да заложат жалони за реформи. Целта била в бъдеще да се реагира по-бързо на предизвикателствата на XXI век.

ЕС е длъжен да гарантира на гражданите благоденствие и сигурност, да допринася за разкриване на работни места и да укрепва конкурентноспособността си, заяви Меркел.

ЕС трябвало особено да се фокусира върху младите хора.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също настоя за реформи в ЕС след Brexit-a, но без да се променят европейските договори.

Бртанският премиер Дейвид Камерън участва в работата на Европейския съвет вчера, но днес той не присъства на разговорите на държавните и правителствевни ръководители на останалите 27 държави членки на съюза. Не че не искаше, но след референдума за излизане на страната му от ЕС той нямаше правомощия да обсъжда бъдещето на ЕС.

Преди да отлети от Брюксел Камерън изрази надежда, че неформалните разговори по бъдещите отношения на страната му с ЕС ще продължат. Със сигурност ще е така.