Макар и призната като най-сериозна в историята на Европейския съюз, кризата около т.ар. Brexit няма да засегне една от неговите неофициални светини, лятната вакация.

Днес 27-те държавни и правителствени ръководители без британския премиер Дейвид Камерън обсъждат в Брюксел заключителен документ на Европейския съвет в отговор на британския референдум. Заседанието е "неформално", защото Обединеното кралство (ОК) е още формален член на Съюза. 

Най-важното в 2-страничния документ, чиято чернова Клуб Z видя, е в последното му изречение: "Ние ще се върнем към този въпрос на неформална среща в Братислава"Източник от Съвета каза, че тя е предвидена за 15 септември. По плажове и планини дотогава Европа ще се отдаде на размисъл какво да прави със свиващия се за първи път в 65-годишната си история съюз.

"Европейците очакват от нас да се справяме по-добре, когато става дума за осигуряване на сигурността, благоденствието и надеждата за по-добро бъдеще", се казва в документа. "Ние трябва да покажем резултати тук, най-малко в интерес на младите".

"Ето защо днес започваме политически размисъл за бъдещето, за да даде импулс на ЕС с 27 държави-членки. Това изисква лидерство на държавните и правителствените ръководители", продължават те в декларацията си. "Ще се върнем на този въпрос на неформална среща в Братислава".

Очаквайте подробности.