Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган пристига днес в Кьолн, точно ден преди евровота в Германия. Той ще говори привечер пред 18 000 свои сънародници в голямата зала “Ланксес Арена”, още 15 000 ще могат да го гледат и слушат на видеостени във фойетата и пред сградата.

Над 30 000 негови противници, предимно алевити, обявиха протест срещу визитата на Ердоган. Полицията в Кьолн е на бойна нога. Гостът ще бъде пазен от 300 свои и немски телохранители. Официалният повод за посещението е 10-годишнината от създаването на Съюза на евро-турските демократи, дългата ръка на Ердогановата партия в Европа.

Истинският повод е предизборната му кампания. На 10 август турците ще избират президент, Ердоган се бори за поста. За пръв път бюлетина имат право да пуснат и сънародниците му зад граница. В Германия те са близо 2 милиона, борбата е за техните гласове.

Кметът на Кьолн Юрген Ротерс нарече визитата провокация. Най-тиражният в. “Билд” се обърна днес  към Ердоган с отворено писмо. В него се посочва:


“Господин премиер Ердоган,
Идвате в Кьолн на предизборна борба. Вероятно ще се провикнете към 18-те хиляди души в залата така, както го направихте през февруари в Берлин: “Бъдете горди със своя език, с вашето знаме и културата си!” Не визирахте германската.
Или пък ще заявите това, което и преди 4 години в Кьолн: “Асимилацията е престъпление срещу човечеството.” (Тогава Ердоган призова турците в Германия да не се интегрират – бел. ред.)
Германия е свободна страна, в която всеки може да изрази мнението си. Ето защо нито можем, нито искаме да забраним проявата ви. Въпреки това едно е ясно: НЕ СТЕ ДОБРЕ ДОШЛИ!
Вие не проляхте и сълза за загиналите 301 миньори в Сома, само присвихте рамене и изрекохте: “Стават такива работи.”
Вие забранихте Ютюб и Туитър, тъй като там вашият народ можеше свободно да изразява мнение.
Вие реагирахте на обвиненията срещу семейството ви в корупция, като уволнихте стотици полицаи и прокурори. Вие хвърляте критично настроени журналисти в зандани.
Вие искате да нареждате на жените по колко деца трябва да имат. Искате да забраните влюбени двойки да се държат за ръце в паркове.
Вие наредихте да бъдат пребити с палки мирни младежи, които на истанбулския площад “Таксим” демонстрираха в името на свободата. Нарекохте ги “лумпени”.
Не искаме в Германия политици като вас.
ТУК ВИЕ НЕ СТЕ ДОБРЕ ДОШЪЛ!
Ние сме демократична, свободолюбива и многолика държава. Тук законите са задължителни и за политиците. При нас обаче жените по улиците не са пребрадени. Всеки у нас може да изрази мнение, дори когато говори глупости.
Говорете довечера, каквото искате, господин Ердоган. Но добре дошъл не сте.”

Ключови думи

Коментари

Index

Много силно писмо на кмета! За съжаление, Турция е нужна на НАТО и ЕС, а Ердоган трайно управлява държавата с гласовете на малограмотните източни провинции. И е малко вероятно неодобрението извън Турция срещу него да доведе до каквото и да било.

StoyanA

Много интересно дали в протест срещу него ще застанат Алеви (най-либералната школа в исляма, която е издигнала светските норми в свои стълбове) и немски националисти :D

Ivanov I

"При нас обаче жените по улиците не са пребрадени." Ще станат. ще станат, още малко им остава!

Кур за ердуганя

Браво, браво, браво на Германците!!!!!! Истински мъже, а не Путки като нашите!!!

Емигрант

Онкога е тази новина бе? Горе пише 24.05.2014. Впрочем чера Ердоган беше в Карлсруе, посрещнат от протестиращи алевити (последиователи на Али, зетя на Мохамед)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.