"Срещнахме се, за да подготвим утрешния Европейски съвет. Такива срещи обикновено са рутинни, но сега това става броени дни след едно болезнено решение на британските граждани да напуснат ЕС. Естествено, ние респектираме това решение, но трябва да се обмислят и последствията."

Това заяви тази вечер Ангела Меркел след среща в канцлерството с френския президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци.

"Знаем, че в този час ние носим отговорност да поемем по общ път – всички държави членки на ЕС и институциите. Това означава, че заедно с Великобритания трябва да преговряме за излизането от ЕС. По тази точка искам да кажа, че сме единни (с Франция и Италия – б. р.), че чл. 50 от Лисабонския договор е категоричен – държава членка, която желае да напусне ЕС, е длъжна да отправи съответно искане към Европейския съвет. Докато това не е станало, не могат да се правят други стъпки. Едва тогава Европейският съвет ще изработи план за водене на преговорите по излизането от съюза", добави канлерката.

Тя обаче предупреди, че не бива да се допусне умишлено протакане във времето.

"От друга страна трябва да обмислим какво означават тези преговори по излизане от ЕС за 27-те държави членки. Ние продължаваме да сме едни от най-силните икономики в света, продължаваме да сме голяма общност. В Европейския съвет трябва да се обединим и да не даваме храна на центробежни сили в ЕС", заяви Меркел.

Тя оповести, че Германия, Франция и Италия ще направят и предложение на колегите си утре в Брюксел, касаещо външната сигурност с оглед на борбата срещу тероризма, но и опазването на външните граници с оглед на бежанския поток.

Трябвало да се помисли и за младежта. Младото поколение във Великобритания гласувало срещу Brexit, а младите хора пък в другите държави имали справедливи искания за добра перспектива. Ето защо трябвало да се помисли какви сигнали да се излъчат до младите хора.

"Ние сме най-големите държави в ЕС, естествено Великобритания също. Но тя взе решение в един отдавна оповестен референдум. Ние съжаляваме за това решение на една приятелска и съюзническа държава, с която географски и исторически сме тясно свързани. Длъжни сме обаче да уважим това решение. Сега в едно тъжно време трябва да поемем отговорност. Не бива да губим време при подхода по излизането на Великобритания от ЕС. Нищо не е по-лошо от неизвестността. Тя често води до ирационално политическо поведение", заяви Франсоа Оланд.

Той изрази мнение, че Европа е солидна, силна и един проект, който трябва да продължи да се развива.

"Естествено, че и в бъдеще ще поддържаме тесни отношения с Обединеното кралств", каза Оланд.

"Подкрепям всичко казано от Ангела и Франсоа. Наистина преживявяме особен момент. Нашите граждани, не само онези, които във Великобритания гласуваха за оставане  в съюза, като че ли изведнъж забелязаха колко е хубаво да се чувстваш европееец. Имаше и други времена. Сега се събуждаш и имаш чувството , че нещо си загубил. Ние сме едно семейство", каза Матео Ренци по адрес на британците, но и на останалите европейци. "Длъжни сме да се съобразим с решението на Великобритания, но не бива да изчакваме да видим какво ще се случи", добави Ренци по адрес на Лондон, който даде сигнал, че не бърза да депозира искане в Брюксел за излизане от ЕС.

"Длъжни сме обаче през идните месеци да изработим и стратегия за бъдещето на Европа – сигурност, растеж. Европа десетилетия опази мира, 66 години развива успешно и  икономиката си, станахме по-мощни и по-богати. Европа е силна и солидарна, но трябва да гледа и в бъдещето. Да, ние сме натъжени от решението на британците, но от друга страна то е повод да отворим нова страница", завърши италианският премиер.

Той призова да гледаме повече на онова, което ни обединява, а не на това, което ни разделя.