Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Британският вот за излизане от Евросъюза разпали популисткия евроскептицизъм из целия континент, коментира Ройтерс.

И констатира, че се надигат мощни гласове за напускането на Съюза и еврозоната. 

Дясноцентристките и антиимигрантски партии в Холандия, Дания, Швеция и Франция вече поискаха референдуми за членството в ЕС, а движението "5 звезди" в Италия пожела допитване за изход от еврото.

"Излизането от Евросъюза ще бъде централната тема на моята кампания за премиерския стол догодина", обяви холандският националист Герт Вилдерс. 

Поздравявам британския народ за победата над политическия елит в Лондон и Бюрксел и мисля, че и холандците могат да направят същото, заяви популистът.

"Трябва ни "Холекзит" възможно най-бързоНяма повече бъдеще за Евросъюза", добави крайният националист.

Не изостана по-назад и френската крайна десница. Лидерката на Националния фронт Марин льо Пен призова за референдум във Франция и във всички страни-членки на Съюза. Тя пусна снимка на британския флаг на страницата си в туитър в знак на солидарност с решението на британците.

"Наш ред е. След "Брекзит" иде "Фрекзит", обяви нейният депутат Флориан Филипо. Марин льо Пен още преди месец се изказа и за излизане от еврото.

Популистите от Народната партия в Дания също днес се обявиха за референдум за членството в ЕС.

"Трябва да последваме британците и трябва да го направим сега", заяви лидерът на партията Кристиан Тулесен Дал.

Антиимигрантската партия Шведски демократи, която имат подкрепа от 17 процента в страната, призова за натиск върху властта за промяна.

"Настояваме Стокхолм да започне незабавни преговори с Брюксел за предоговаряне на договорите, които имаме и да направим референдум за евентуалното бъдещо присъединяване на Швеция към ЕС", изтъкна партийният бос Джим Акесон.

Крайнодясната Партия на свободата в Австрия отправи призив към началниците в Брюксел на всички евроинституции да подадат оставки след "Брекзит"-а. Тя се закани да поиска референдум за членството, ако не са направят бързи реформи в ЕС.

Комикът Пепе Грило и неговата партия "5 звезди" в Италия оцени случилото се във Великобратиния като урок по демокрация и обеща да наложи референдум за напускане на общата европейска валута.

"Благодарим ти Великобритания, следващите сме ние", коментира Матео Салвини, лидер на крайнодясната Северна лига в Италия.

 

Ключови думи

Коментари

Дара

Добре, че Германия не гласува да излезе от ЕС. Англичаните отдавна се правят на интересни и време беше да понесат последствията от това! Ако наистина Нейно Величество баба Лизи на някаква вечеря е поискала да чуе 3 причини да останат в ЕС, значи и монархията има по-големи проблеми, отколкото може да удави в чаша джин с тоник!

haha

московската орка стартира операция разцепване на ЕС излял е няколко милиарда евро в някакви цървули по ЕС и с тях мисли, че ще разцепи организацията.

Западняците хитри и ще го оскубят.

Ройтерс печели приза за най-едностранчив поглед върху събитията. :) Поне последните изцепки на Найджъл Фарадж и Борис Джонсън да бяха отбелязали. Как почнаха да се изсуват имам предвид.

Развеселен

те хората казваха, че Мути с нейното "Ще се справим" съсипа ЕС, ама им викаха мурзилки, ушанки...

ДоОобре!

Мне, изобщо не са им писани опорните точки на сите тези убавци в една канцелария ... и Путин няма нищо общо, сам той го каза - значи е така. ... Какво гледате, че льо Пен получила 14 млн. за кампанията си от панамска офшорка за виолончели? То всеки може да си направи панамска офшорка.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.