Британският вот за излизане от Евросъюза разпали популисткия евроскептицизъм из целия континент, коментира Ройтерс.

И констатира, че се надигат мощни гласове за напускането на Съюза и еврозоната. 

Дясноцентристките и антиимигрантски партии в Холандия, Дания, Швеция и Франция вече поискаха референдуми за членството в ЕС, а движението "5 звезди" в Италия пожела допитване за изход от еврото.

"Излизането от Евросъюза ще бъде централната тема на моята кампания за премиерския стол догодина", обяви холандският националист Герт Вилдерс. 

Поздравявам британския народ за победата над политическия елит в Лондон и Бюрксел и мисля, че и холандците могат да направят същото, заяви популистът.

"Трябва ни "Холекзит" възможно най-бързоНяма повече бъдеще за Евросъюза", добави крайният националист.

Не изостана по-назад и френската крайна десница. Лидерката на Националния фронт Марин льо Пен призова за референдум във Франция и във всички страни-членки на Съюза. Тя пусна снимка на британския флаг на страницата си в туитър в знак на солидарност с решението на британците.

"Наш ред е. След "Брекзит" иде "Фрекзит", обяви нейният депутат Флориан Филипо. Марин льо Пен още преди месец се изказа и за излизане от еврото.

Популистите от Народната партия в Дания също днес се обявиха за референдум за членството в ЕС.

"Трябва да последваме британците и трябва да го направим сега", заяви лидерът на партията Кристиан Тулесен Дал.

Антиимигрантската партия Шведски демократи, която имат подкрепа от 17 процента в страната, призова за натиск върху властта за промяна.

"Настояваме Стокхолм да започне незабавни преговори с Брюксел за предоговаряне на договорите, които имаме и да направим референдум за евентуалното бъдещо присъединяване на Швеция към ЕС", изтъкна партийният бос Джим Акесон.

Крайнодясната Партия на свободата в Австрия отправи призив към началниците в Брюксел на всички евроинституции да подадат оставки след "Брекзит"-а. Тя се закани да поиска референдум за членството, ако не са направят бързи реформи в ЕС.

Комикът Пепе Грило и неговата партия "5 звезди" в Италия оцени случилото се във Великобратиния като урок по демокрация и обеща да наложи референдум за напускане на общата европейска валута.

"Благодарим ти Великобритания, следващите сме ние", коментира Матео Салвини, лидер на крайнодясната Северна лига в Италия.